Свет

САД одбиле предлог Москве да се отклоне узроци кризе у Украјини: "Русији нико не прети"

"Не постоји никаква војна претња и нико није претио Русији да ће јој одузети територију, њене земље", рекао је портпарол Стејт департмента
САД одбиле предлог Москве да се отклоне узроци кризе у Украјини: "Русији нико не прети"© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Портпарол Стејт департмента Метју Милер одбацио је предлог министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да се отклоне узроци кризе у Украјини, тврдећи да Русији наводно "нико не прети".

"Проблем са формулацијом министра спољних послова Лаврова је у томе што нико у Европи не прети Русији", рекао је Милер, коментаришући обраћање шефа руске дипломатије у УН.

По речима америчког дипломате, то што Русија схвата као претњу у ствари је "демократија која функционише на њеним границама".

"Не постоји никаква војна претња и нико није претио Русији да ће јој одузети територију, њене земље. Стога одбацујемо такво виђење ситуације и наставићемо да сарађујемо са нашим украјинским партнерима како бисмо осигурали да на крају дипломатија оконча овај сукоб постизањем не само мира, већ праведног и трајног мира", рекао је Милер.

Како је Сергеј Лавров раније изјавио на седници Савета безбедности УН, Москва предлаже да се отклоне основни узроци украјинске кризе, а решавање актуелног сукоба требало би да обухвати и елиминисање претњи по Русију које долазе из западних земаља. Он је подсетио да је услове за успостављање одрживог мира у Украјини поставио Владимир Путин .

image