Свет

Сијарто: Мађарска неће прекинути мировну мисију због претњи ЕУ, требало би да учествује и Русија

Очекујемо другу рунду мировне конференције о Украјини до краја године, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Мађарска неће прекинути мировну мисију због претњи ЕУ, требало би да учествује и Русија© Thierry Monasse/Getty Images

Друга рунда конференције о решавању сукоба у Украјини, како се очекује, могла би да се одржи ове године, а на њој би требало да буде присутна и Русија, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто за РИА Новости.

Наиме, конференција о Украјини у Бургенстоку, Швајцарска, одржана је од 15. до 16. јуна. Кремљ је оценио да је тражење опција за решавање ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно.

"Колико разумемо, улажу се напори да се одржи следећа рунда мировне конференције ове године, што ће Будимпешта свакако поздравити. Ако желимо да се надамо успеху у будућности, морамо да обезбедимо да Русија на њој буде заступљена", казао је Сијарто.

Он је истовремено констатовао велики допринос Швајцарске организацији конференције.

"Поштујемо што су Швајцарци уложили велике напоре да постигну мирно решење. Али очигледно је да ако само једна од две зараћене стране седи за столом, успех ће бити веома ограничен", рекао је Сијарто.

Мађараски министар је навео и да би будућа мировна конференција била успешна, мора да се обезбеди да обе стране буду заступљене.

Шеф мађарске дипломатије је додао да одбијање руководства ЕУ да преговара са Мађарском и претња бојкотом неће приморати Будимпешту да обустави своју мировну мисију за решавање сукоба у Украјини.

"Сви проратни политичари у Европи су одмах бурно реаговали након почетка ове мировне мисије. Претили су нам бојкотом, одбијањем да преговарамо једни са другима, као и да ће нас игнорисати. Такви напади раде само нас охрабрују да уложимо више напора да промовишемо мирно решавање сукоба", нагласио је.

Сијарто је додао да је влада Мађарске патриотска, која није мејнстрим и која је већ под финансијским санкцијама ЕУ, стога не види како више могу да им прете него сада.

image