Свет

Трамп: Тајван да нам плати што га штитимо

Тајван је удаљен 15.000 километара од САД, а од Кине 100 километара, рекао је Трамп
Трамп: Тајван да нам плати што га штитимо© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Амерички републикански председнички кандидат Доналд Трамп изјавио је да би кинески регион Тајван требало да плати Сједињеним Америчким Државама за заштиту.

"Узели су око 100 одсто нашег пословања са чиповима. Колико смо ми (САД) глупи? Мислим да би Тајван требало нама да плати одбрану. Они су неизмерно богати. Ми се не разликујемо од осигуравајућег друштва. Тајван нам не даје ништа", рекао је Трамп у интервјуу за Блумберг.

Он такође сматра да одбрану тог острва које Кина сматра својом територијом, отежава и његова удаљеност од САД.

"Тајван је удаљен 15.000 километара од САД, а од Кине 100 километара", рекао је Трамп.

У прилог томе, Блумберг је оценио да би одустајање од посвећености Тајвану представљало драматичан помак у спољној политици САД, као што је и заустављање подршке Украјини.

Међутим, према писању поменутог медија, чини се да је Трамп спреман да "радикално промени услове тих односа".

Када је реч о Саудијској Арабији, Трамп је окривио тренутног председника Џозефа Бајдена и бившег председника Барака Обаму за нарушавање односа са том земљом и, како је рекао, њих двојица су Саудијску Арабију гурнули "кључном противнику".
"Они (Саудијска Арабија) више нису са нама. Они су са Кином, али то не желе. Они желе да буду са нама", истакао је Трамп.

Такође је рекао да је разговарао са престолонаследником Мохамедом бин Салманом Ал Саудом, али није желео да говори о детаљима разговора.

Неће тражити смену председника Федералних резерви

Трамп је изјавио да уколико победи на председничким изборима неће тражити смену председника Федералних резерви Џерома Пауела пре истека његовог мандата.

Међутим, упозорио је да би америчке Федералне резерве требало да се суздрже од снижавања каматних стопа пре новембарских избора, преноси Ројтерс.

Трамп је најавио да ће у случају победе на новембарским изборима размотрити могућност да извршног директора банке "Џи Пи Морган" Џејмија Дајмона именује на положај министра финансија.

Рекао је да ће економска политика коју он заступа бити базирана на ниским каматним стопама и ниским порезима и најавио је да намерава да снизи стопу пореза за предузећа на 15 одсто.

Према његовим речима нове тарифе за Кину у распону од 60 до 100 утицаће да се повећају тарифе на увоз из других земаља у износу од 10 одсто.

Трамп је потврдио да у случају победа на председничким изборима више не планира да забрани рад друштвене мреже ТикТок.

image