Свет

Трамп добио подршку и некадашњих ривала: Хејли и Десантис свим срцем уз некадашњег председника

Док се демократе међусобно расправљају да ли би Џозеф Бајден требало да буде председнички кандидат у новембру, републиканци су током конвенције показали јединство
Трамп добио подршку и некадашњих ривала: Хејли и Десантис свим срцем уз некадашњег председника© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Бивши ривали Доналда Трампа са републиканских предизбора подржали су бившег председника на републиканској конвенцији у уторак увече, чиме су показали јединство које фали њиховим демократским противницима.

Некадашња гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли, која је критиковала Трампов "хаос" док се са њим надметала за републиканску номинацију раније ове године, рекла је публици која ју је дочекала звиждањем: "Доналд Трамп има моју снажну подршку, тачка."

Хејли, која је била амбасадорка САД у Уједињеним нацијама током Трамповог првог мандата, одбила је да подржи свог некадашњег шефа непосредно након повлачења из председнике трке.

Међутим, она је синоћ рекла да се Америка налази "у критичном тренутку. Морамо да направимо избор за добро наше нације, морамо да изаберемо Доналда Трампа".

"Не морате да се слажете са Трампом 100 одсто времена да бисте гласали за њега", рекла је Хејлијева.

Гувернер Флориде Рон Десантис, кога је Трампова кампања исмевала током предизборне трке, такође је снажно подржао свог бившег ривала.

"Тужили су га, гонили и замало је изгубио живот", рекао је Десантис. "Не можемо да га изневеримо, а не можемо да изневеримо Америку", додао је он, што је наишло на позитивну реакцију бившег председника, пише "Фајненшел тајмс".

Десантис је, такође, раније критиковао Трампа, али је синоћ здушно подржао његову кандидатуру.

"Америка не може себи приуштити још четири године 'Викенда код Бернија' у Белој кући", рекао је Десантис о Бајдену, алудирајући се на комедију из 1989. о мртвом човеку кога су придржавали његови запослени.

Некадашњи Трампови републикански ривали, заједно са још једним кандидатом са предизбора, бизнисменом Вивеком Рамасвамијем, говорили су током другог дана пажљиво припремљене и добро координисане конвенције.

С дуге стране, демократе се налазе у кризи и дубоко су подељене око тога да ли би актуелни председник Џозеф Бајден требало да буде кандидат на председничким изборима у новембру.

То питање је актуелизовано након његове катастрофалне дебате против Трампа 27. јуна.

image