Свет

ЈД Венс о Европи: Империјалисти у Бриселу, "идиоти" у Берлину, исламисти у Лондону и паметни Орбан

Трампов кандидат за потпредседника критиковао је многе европске државе и политичаре, а чини се да је само Виктор Орбан избегао његов бес
ЈД Венс о Европи: Империјалисти у Бриселу, "идиоти" у  Берлину, исламисти у Лондону и паметни Орбан© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Трампова одлука да изабере сенатора из Охаја Џеј Ди Венса као свог кандидата за потпредседника изазвала је доста реакција широм света, а чини се да су Европљани "најзабринутији".

Тридесетдеветогодишњи Венс је током своје каријере рекао много тога о Европи и европским земљама и лидерима, а стиче се утисак да је једина особа која може да буде задовољна његовим изјавама мађарски премијер Виктор Орбан.

Трампов потенцијални потпредседник раније је критиковао Европску унију због одлуке да ускрати фондове Мађарској и Пољској, због наводних брига о стању демократије и владавине права.

"Знате, ЕУ је задржала милијарде долара обећане помоћи за Мађарску, због њених ставова о Украјини. Замрзла је милијарде долара обећане помоћи од претходне владе у Пољској, због ставова конзервативне пољске владе", рекао је он у интервјуу у фебруару.

Венс је додао да то значи да Европа није "поредак заснован на правилима", већ да је реч о либералном империјализму који долази "из Брисела и Берлина".

Он је мађарског премијера похвалио због његове популационе политике, али и због борбе против "воук" културе у школама.

"Шта радити у Министарству образовања? Па, требало би да радите оно што је Виктор Орбан урадио у Мађарској, што је у суштини рећи: 'Не смете више да предајете критичку теорију расе, више, не смете да предајете критичку родну теорију. Није вам дозвољено да то радите и да за то добијате државни новац'", казао је он.

Када је реч о Немачкој, Венс је енергетску политику те земље назвао "идиотском", а њену војску "изгубљеним случајем".

"Зашто амерички порески обвезници субвенционишу идиотску немачку енергетску политику и слабу одбрамбену политику? То је мистерија", изјавио је он.

Венс је још једном напао немачке одбрамбене способности у есеју за "Фајненшел тајмс" у фебруару.

"Немачка троши знатно више од Француске на одбрану сваке године, а има мало шта да покаже. Француска војска располаже са шест високо способних комбинованих бригада, док Бундесвер једва може да састави једну борбено спремну бригаду", рекао је он.

Венс је рекао да је "Немачка је најважнија економија у Европи, али се ослања на увезену енергију и позајмљену војну снагу".

Венс је изнео критике и на рачун Велике Британије. Иако је нови британски министар спољних послова Дејвид Леми рекао да су њих двојица пријатељи, то није спречило републиканског сенатора да ту земљу назове "исламистичком државом".

"Недавно сам разговарао са пријатељом и разговарали смо о, знате, једној од великих опасности у свету, наравно, о нуклеарном ширењу", рекао је он на конференцији прошле недеље.

Венс је рекао да су разговарали о томе која је прва истински исламистичка земља која ће имати нуклеарно оружје: "Можда је то Иран, можда Пакистан већ некако рачуна, а онда смо некако коначно одлучили можда је то заправо Велика Британија, пошто су лабуристи управо преузели власт."

Чак ни десничарска италијанска премијерка Ђорђа Мелони није успела да избегне Венсове критике, пише "Политико".

"Победа Ђорђе Мелони у Италији била је у великој мери одбацивање имиграционе политике у Бриселу. Ипак, она је потпуно катастрофална када је реч о стварном смањењу миграције у Италију", рекао је Венс у интервјуу у фебруару.

image