Свет

Можда ипак одустане: Бајден открио услов за напуштање председничке трке

Верујем да моје године могу да буду само предност, те сматрам да је једина ствар коју оне доносе јесте мудрост, оценио је амерички председник
Можда ипак одустане: Бајден открио услов за напуштање председничке тркеwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Амерички председник Џозеф Бајден открио је у разговору за БЕТ (део групе Си-Би-Ес) да ће се повући из председничке трке ако лекари открију да има здравствених проблема.

"Ако имам неку болест, која се појавила, онда би неко од доктора, који су долазили, рекли да имам проблем", казао је Бајден.

Амерички председник, који сада има 81 годину, верује да би његове године могле бити само предност, те је истакао да сматра да је једина ствар коју године доносе јесте мудрост.

Према његовим речима, током четири године на власти, "показао је да зна да ради свој посао".

"Али има још много тога да се уради и не желим да одустанем од тога", поручио је амерички лидер.

Он је пре тога изјавио да његово здравствено стање не захтева додатне провере, али да је спреман на њих ако лекари буду захтевали.

Крајем фебруара, Бајденов лекар Кевин О'Конор известио је после годишњег физичког прегледа да је Бајден потпуно "здрав и способан да успешно обавља дужности председника, укључујући дужности шефа државе и врховног команданта".

Међутим, све су већи позиви међу демократама да се номинује други кандидат који би заменио Бајдена након неуспеха његове дебате са Трампом.

Теоретски, странка ће имати такву прилику на конгресу у августу, али ће у пракси бити тешко избацити победничког председника из трке ако не одбије да учествује.

Истовремено, политичар каже да намерава да остане у трци и да иде до краја.

Друга дебата Бајден-Трамп заказана је за 10. септембар. 

image