Свет

Трамп: Нe волим санкције, оне терају све од Америке

Бивши председник САД истакао је да Америка губи економску моћ због напуштања долара у светској трговини, а главна опасност је "брак" Русије и Кине којима су се придружили Иран и Северна Кореја
Трамп: Нe волим санкције, оне терају све од Америке© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Бивши шеф Беле куће и кандидат за председника САД Доналд Трамп изразио је скептицизам у вези са санкцијама, али је избегао одговор на питање да ли ће укинути ограничења Москви у оквиру свог плана да оконча сукоб између Русије и Украјине.

У интервјуу за "Блумберг", који је снимљен 25. јуна, а у потпуности објављен 16. јула, дакле после атентата, Трамп је упитан да ли је "размишљао о ублажавању или укидању санкција Русији".

"Да. Санкцијама заправо само терамо све од нас. Дакле, не волим санкције. Сматрао сам да су веома корисне у вези с Ираном, али чак ни у случају Ирана нису биле толико потребне. То сам рекао и Кини, а Русија је у сличној позицији", изјавио је Трамп, не откривајући да ли ће његов предложени споразум о окончању сукоба укључивати укидање санкција.

Током интервјуа републикански кандидат за новог-старог лидера САД поновио је оно што је раније више пута изјавио – да су се председник Русије Владимир Путин и он веома добро слагали.

"Никада нисмо били у опасности од рата. Он никада не би ушао у Украјину", истакао је Трамп.

Међутим, упркос свом скептицизму, Трамп током свог мандата није ублажио санкције Москви из Обамине ере због Крима и циљао је на Русију додатним ограничењима да одложи изградњу гасовода "Северни ток 2".

Док је био шеф Беле куће, Трамп се економски жестоко супротставио Кини, што је сада оценио као свој велики успех, уједно оптуживши "крајње некомпетентног" председника Џозефа Бајдена да је "зближио Русију и Кину".

"Тако смо глупи", рекао је Трамп и додао: "Знате, нисам имао проблема с Кином. Нисам имао проблема с Русијом. Ни са ким нисам имао проблема."

Дедоларизација прети Америци

Уз то је констатовао да Америка брзо губи економску моћ, ако и стандард због тога што се државе све више одричу долара у трговини.

"Гледајте, Иран га је напустио, Русија га је напустила, а сада Саудијска Арабија каже да ће ићи у оба смера: и с Кином и с нама", прецизирао је Трамп, али и истакао да је је велики проблем за САД то што је Кина у савезу с Русијом, Ираном и Северном Корејом.

А за тај савез је, према његовим речима, одговоран "глуп човек Бајден".

"Он је натерао Русију и Кину да се венчају. Они су у браку. А онда су усвојили свог малог рођака Иран, а затим и Северну Кореју. Нико им више не треба", истакао је потенцијални будући председник Сједињених Држава.

У интервјуу је поменуо и да живимо у веома опасном свету, те да се брине шта би могло да се деси у наредних пет месеци колико је остало до новембарских избора.

"Заиста мислим да бисмо могли да се нађемо у трећем светском рату", закључио је Трамп два дана пре своје прве дебате с Бајденом и две недеље пре него што је преживео покушај убиства.

image