Свет

Ђорђа Мелони против Урсуле фон дер Лајен: Ко ће попустити пред гласање у Европском парламенту?

Званичници у Бриселу су послали јасну поруку да не постоји "план Б" ако Фон дер Лајенова не добије подршку најмање 361 европосланика, колико је потребно за већину
Ђорђа Мелони против Урсуле фон дер Лајен: Ко ће попустити пред гласање у Европском парламенту?Getty © Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis

У један час послеподне у четвртак, у француском граду Стразбуру, две најмоћније жене у Европи ће се сусрести са својим пресудним тренутком.

Гласање у Европском парламенту ће одредити да ли ће Урсула фон дер Лајен добити други мандат на челу Европске комисије за којим жуди. Оно ће такође дефинисати остатак времена на власти италијанске премијерке Ђорђе Мелони.

И могуће је да ће само једна од њих две изаћи као победница, пише "Политико".

Гласање за ратификацију поновног именовања Фон дер Лајенове на чело извршне власти ЕУ долази након што су је европски лидери предложили за још један петогодишњи мандат, након вишемесечних спекулација и тајних преговора. Ту су почеле невоље за Ђорђу Мелони.

Италијанска премијерка била је искључена из преговора у Бриселу, током којих је склопљен споразум између либерала, попут француског председника Емануела Макрона, лидера десног центра блиских Фон дер Лајеновој и социјалиста немачког канцелара Олафа Шолца и шпанског премијера Педра Санчеза.

То је наљутило италијанску премијерку, али и оставио Фон дер Лајенову са потенцијалним проблемом: Док би она у теорији требало да има довољну подршку конзервативаца, либерала, зелених и социјалиста у ЕП, пошто је гласање тајно и чак 15 одсто посланика за које се очекује да ће је подржати то можда то неће учинити.

Ту би Мелонијева могла да прискочи у помоћ: она се налази на челу групе Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), чијих 78 гласова би могло да се покаже кључним за судбину Фон дер Лајенове.

Међутим, Мелонијева је до сада искључивала могућност да својим посланицима наложи да подрже немачку званичницу.

После онога што је Фон дер Лајенова описала као "интензивни сат" разговора са групом ЕЦР у уторак, још увек није било јасно на који начин ће гласати. Различите странке унутар групе, из различитих земаља, вероватно ће донети сопствене одлуке.

Званичници у Бриселу су послали јасну поруку да не постоји "план Б" ако Фон дер Лајенова не добије подршку најмање 361 европосланика, колико је потребно за већину, наводи "Политико".

Гласање у Стразбуру представља раскрсницу и за Ђорђу Мелони, која ће морати да направи избор између задовољавању сопствених присталица у Италији, који се углавном противе европској бирократији и имиџа "умереног политичара", који је изградила од кад је пре две године постала премијер италијанске владе.

Иако је Мелонијева и даље популарна у својој земљи, италијанска политика је позната по својој непредвидљивости. Њен коалициони партнер Матео Салвини, лидер десничарске странке Лига, фокусирао се на противљење другом мандату Фон дер Лајен током кампање за европске изборе.

image