Свет

Кина обуставила консултације са САД о контроли наоружања: Сва одговорност је на Вашингтону

Америчка страна, игноришући снажне протесте и поновљена упозорења Кине, наставила је да продаје оружје Тајвану, предузимајући низ акција које озбиљно крше суштинске интересе Пекинга, саопштило је кинеско Министарство спољних послова
Кина обуставила консултације са САД о контроли наоружања: Сва одговорност је на ВашингтонуGetty © Nora Tejada

Кина је прекинула консултације са Сједињеним Државама о контроли и неширењу наоружања због продаје оружја Вашингтона Тајвану, саопштило је кинеско Mинистарство спољних послова.

"Америчка страна је, игноришући снажне протесте и поновљена упозорења Кине, наставила да продаје оружје Тајвану, предузимајући низ акција које озбиљно крше суштинске интересе Пекинга и уништавају билатерално политичко међусобно поверење", казао је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан на брифингу.

С тим у вези, напоменуо је да је Кина одлучила да обустави нову рунду консултација са Сједињеним Државама о контроли наоружања и непролиферацији.

"Одговорност за тренутну ситуацију лежи на америчкој страни", нагласио је Лин Ђиан.

Подсетимо, Стејт департмент је у јуну одобрио нову продају оружја Тајвану, укључујући стотине беспилотних летелица и пројектила, саопштила је Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу (ДСЦА) Пентагона.

Уговор је вредан око 360 милиона долара. Како се наводи у саопштењу, Тајван ће добити беспилотне летелице опремљене бојевим главама "алтијус-600М", по цени од 300 милиона долара.

Како је навела ДСЦА, САД ће послати Тајвану и 720 дронова камиказа "свичблејд", познатих као "лутајућа муниција продуженог домета", заједно са пратећим системима за контролу ватре, у вредности од 60,2 милиона долара.

image