Кина обуставила консултације са САД о контроли наоружања: Сва одговорност је на Вашингтону

Америчка страна, игноришући снажне протесте и поновљена упозорења Кине, наставила је да продаје оружје Тајвану, предузимајући низ акција које озбиљно крше суштинске интересе Пекинга, саопштило је кинеско Министарство спољних послова

Кина је прекинула консултације са Сједињеним Државама о контроли и неширењу наоружања због продаје оружја Вашингтона Тајвану, саопштило је кинеско Mинистарство спољних послова.

"Америчка страна је, игноришући снажне протесте и поновљена упозорења Кине, наставила да продаје оружје Тајвану, предузимајући низ акција које озбиљно крше суштинске интересе Пекинга и уништавају билатерално политичко међусобно поверење", казао је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан на брифингу.

С тим у вези, напоменуо је да је Кина одлучила да обустави нову рунду консултација са Сједињеним Државама о контроли наоружања и непролиферацији.

"Одговорност за тренутну ситуацију лежи на америчкој страни", нагласио је Лин Ђиан.

Подсетимо, Стејт департмент је у јуну одобрио нову продају оружја Тајвану, укључујући стотине беспилотних летелица и пројектила, саопштила је Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу (ДСЦА) Пентагона.

Уговор је вредан око 360 милиона долара. Како се наводи у саопштењу, Тајван ће добити беспилотне летелице опремљене бојевим главама "алтијус-600М", по цени од 300 милиона долара.

Како је навела ДСЦА, САД ће послати Тајвану и 720 дронова камиказа "свичблејд", познатих као "лутајућа муниција продуженог домета", заједно са пратећим системима за контролу ватре, у вредности од 60,2 милиона долара.