Свет

Орбанова група у ЕП предлаже резолуцију: За чланство Кијева у ЕУ иста правила као за остале

У документу се такође истиче да једна земља не може ући у ЕУ док не испуни све услове за чланство
Орбанова група у ЕП предлаже резолуцију: За чланство Кијева у ЕУ иста правила као за осталеGetty © Christopher Furlong

Трећа по величини посланичка група у новом сазиву Европског парламента Патриоте за Европу, чијем је настанку допринео мађарски премијер Виктор Орбан, предложила је на првој пленарној седници сопствени нацрт резолуције о Украјини, где је позвала на отварање дипломатских канала како би се разговарало о мировном споразуму.

Такође је нагласила да се чланство Украјине у ЕУ може добити само према правилима која важе за све кандидате за све кандидате кроз спровођење реформи, укључујући поштовање права националних мањина.

"Европски парламент чврсто верује да су потребни даљи дипломатски напори за окончање рата и проналажење мирног решења у интересу свих грађана погођених сукобом... Уверен је да нема војног решења за сукоб и да је мир једино одрживо решење позива стране да отворе дипломатске канале у циљу закључења трајног мировног споразума", наводи се у нацрту резолуције, о којој би требало да се гласа у Стразбуру.

У документу се такође истиче да "једна земља не може ући у ЕУ док не испуни све услове за чланство, укључујући критеријуме наведене у Уговору о Европској унији и Копенхагенским критеријумима".

"Приступање Украјине ЕУ мора бити једногласно одобрено од стране Савета ЕУ", навели су посланици.

Заузврат, Европска народна партија, која има већину у ЕП, такође је изашла са нацртом резолуције у којој се супротставила Патриотама, инсистирајући на наставку наоружавања Кијева, осуђујући недавну дипломатску турнеју мађарског премијера Орбана у Москву и Пекинг, а такође позива на увођење нових санкција Русији и Белорусији.

image