Свет

Шпијунка слаба на луксуз: Бивша ЦИА аналитичарка шпијунирала за Јужну Кореју у замену за торбе

Наводно је добијала ташне "Ботега Венета" и "Луј Витон", капут "Долче и Габана", као и вечере у ресторанима са Мишелиновим звездицама
Шпијунка слаба на луксуз: Бивша ЦИА аналитичарка шпијунирала за Јужну Кореју у замену за торбеGetty © David Zorrakino/Europa Press

Бивша ЦИА аналитичарка Су Ми Тери оптужена је да је радила као тајни агент за обавештајну службу Јужне Кореје у замену за луксузне торбе и скупе вечере. Од јужнокорејских обавештајаца наводно је добијала торбе марке "Ботега Венета" и "Луј Витон", капут "Долче и Габана", као и вечере у ресторанима са Мишелиновим звездицама, а такође јој је било обезбеђено и више од 37.000 доларa, пише "Скај њуз".

Тери је наводно радила као тајни агент од 2013. године, две године након што је напустила посао у америчкој влади.

Она је заступала јужнокорејске политичке ставове током медијских наступа и омогућавала састанке између званичника америчке и јужнокорејске владе, наводи се у оптужници.

Такође признала је да је служила као извор информација за јужнокорејске обавештајне службе, укључујући и преношење белешки са састанка "иза затворених врата" из јуна 2022. године на којем је био и амерички државни секретар Ентони Блинкен, наведено је.

Адвокат оптужене Ли Волоски навео је у саопштењу да су "оптужбе неосноване и да ће када чињенице буду јасне бити очигледно да је влада направила велику грешку".

Тери, која је сада виши сарадник у Савету за спољне послове, радила је у америчкој влади од 2001. до 2011. године, прво као аналитичар ЦИА, а касније као заменик националног обавештајног официра за источну Азију у Националном обавештајном савету.

image