Свет

НАТО изабрао представника у Украјини: У Кијев стиже Столтенбергов бивши асистент

Патрик Тарнер од септембра постаје главни представник НАТО-а у Кијеву, који ће одатле сарађивати са украјинским властима и Алијанси слати своје процене и савете у вези ситуације у Украјини
НАТО изабрао представника у Украјини: У Кијев стиже Столтенбергов бивши асистентGetty © NurPhoto / Contributor

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг објавио је да ће Патрик Тарнер преузети место главног представника Алијансе у Кијеву од септембра ове године, наводи се у званичном саопштењу објављеном на сајту НАТО-а. 

Тарнер ће као главни човек Алијансе за сарадњу са властима у Кијеву координисати напоре НАТО-а и Алијанси слати своје процене и савете у вези ситуације у Украјини.

Претходно, он је служио као асистент генералног секретара за операције и одбрамбену политику и планирање, а радио је и на различитим позицијама у државној служби у Уједињеном Краљевству. 

Патрик Тарнер ће са собом донети године искуства у лидерству, поручио је Столтенберг, оценивши да је он "посвећени државни службеник, који је показао да јако добро постиже резултате".

"Сигуран сам да ће се истаћи у овој важној улози док НАТО наставља да појачава своју подршку Украјини", рекао је Столтенберг, који је, подсетимо, најавио да ће Алијанса поставити свог високог представника у Кијеву по завршетку самита у Вашингтону. 

Тарнер је са своје стране поручио да је почаствован што је изабран за ту функцију, као и да се радује томе што ће "водити представништво НАТО-а и што ће блиско сарађивати са украјинским властима и савезницима и партнерима у НАТО-у" у циљу "пружања подршке Украјини".

image