Свет

Пекинг: Спремни смо да радимо с Мађарском на постизању мира у Украјини

Спречавање ескалације и прикупљање подршке за дипломатску резолуцију је "хитан" приоритет, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји
Пекинг: Спремни смо да радимо с Мађарском на постизању мира у Украјиниwww.globallookpress.com © Yin Bogu/XinHua

Окончање сукоба Русије и Украјине је "хитан" задатак и Кина је спремна да сарађује са Мађарском у сакупљању међународне подршке за мирно решење, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Ванг је током разговора са својим мађарским колегом Петером Сијартом у Будимпешти поручио да су мађарски премијер Виктор Орбан и кинески председник Си Ђинпинг током Орбанове недавне посете Пекингу имали "стратешки" разговор о "важним питањима у вези с миром".

Пекинг "верује да је промовисање деескалације у Украјини најхитнија ствар". Ванг је рекао Сијарту да све стране треба да постигну консензус о томе да "нема преливања (сукоба), нема ескалације рата и нема распиривања" сукоба.

Ванг је похвалио "конструктивну улогу" Мађарске у посредовању за мир, додавши да је Пекинг спреман да сарађује са Будимпештом како би окупио "снаге које подржавају мир", промовисао рационалније гласове и "гурао ситуацију ка политичком решењу".

Сијарто је такође потврдио спремност своје земље да ради са Кином на стварању услова за решавање кризе.

Пекинг је дуго позивао на мировне преговоре Украјине и Русије, и у фебруару 2023. је објавио мировни план од 12 тачака за окончање непријатељстава на прву годишњицу сукоба.

Одмах након што је Мађарска преузела председавање Европском савету, Виктор Орбан је у оквиру своје "мировне мисије" посетио Украјину, Русију, Кину и САД.

У Кијеву је мађарски премијер Владимиру Зеленском предложио "хитан прекид ватре", али је тај предлог одбијен.

Орбан је потом отпутовао у Москву да са руским председником Владимиром Путином разговара о "најбржем изласку" из сукоба.

Мађарски лидер је касније посетио републиканског председничког кандидата Доналда Трампа у САД, који је рекао да "мора бити мира, и то брзо".

Орбан је такође разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Према његовом мишљењу, САД, ЕУ, Кина и Турска могле би да постану посредници у решавању украјинске кризе.

Док је Орбанова мировна иницијатива наишла на критику неких чланица и званичника ЕУ, који инсистирају на томе да Мађарска не представља блок, мађарски премијер је инсистирао да својим напорима да доведе сукобљене стране за преговарачки сто "помаже Европи".

image