Свет

Не могу да му опросте: Европски парламент осудио Орбанову посету Русији

Мађарска ће се суочити са озбиљним последицама, наводи се у саопштењу Европског парламента
Не могу да му опросте: Европски парламент осудио Орбанову посету Русији© Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Европа осуђује посету мађарског премијера Виктора Орбана Русији ради решавања украјинског питања, саопштио је Европски парламент.

"Парламент осуђује недавну Орбанову посету Руској Федерацији, која не представља ЕУ, већ флагрантно кршење споразума ЕУ и заједничке спољне политике. Дакле, Мађарска ће се суочити са озбиљним последицама", наводи се у саопштењу Европског парламента.

Осим тога, Европски парламент одобрио је данас нацрт још једне антируске резолуције о континуираној подршци Украјини са позивом да се конфискује руска суверена имовина замрзнута у ЕУ.

"Европски парламент позива ЕУ да уведе поуздан правни режим за конфискацију руске државне имовине замрзнуте у ЕУ", наводи се у резолуцији.

ЕУ се позива и да прошири своју политику санкција против Русије и Белорусије, надгледа и преиспитује њихову ефикасност и утицај, и "систематски се позабави питањем заобилажења санкција од стране компанија са седиштем у ЕУ, трећих страна и трећих земаља".

Парламент је поново потврдио свој став да је Украјина на неповратном путу ка чланству у НАТО-у, а европарламентарци су позвали ЕУ и државе чланице да повећају своју војну подршку Украјини онолико дуго колико је потребно и "у било ком облику".

"Политико" је, иначе, претходно објавио, позивајући се на три званичника ЕУ, да је Европска комисија затражила од својих комесара да не присуствују неформалним састанцима министара током мађарског председавања Саветом ЕУ.

Уместо њих, слањем државних службеника на састанке, Комисија сматра да ће послати поруку Будимпешти да је њено понашање при председавању ЕУ неприхватљиво.

Премијер Мађарске подигао је доста прашине када је, свега неколико дана након што је његова земља преузела председавање Саветом ЕУ, одлучио да крене у "мировну мисију" која га је одвела од Кијева и Москве до Пекинга и Вашингтона.

Током посете Кијеву, прве од почетка војне операције у Украјини, Орбан је руководство те земље позвао да размотри започињање преговоре са Русијом.

image