Свет

Вечерас на Националној конвенцији републиканаца: "Срби за Трампа"

Трамп није човек који жели да уцењује, ратује, интервенише и управо је због тога претња елити која жели да га елиминише, а његов главни циљ је да заштитити Америку и америчке интересе и економију, али ће имати разумевање за чињеницу да и Русија треба да заштити своје интересе као суперсила, па на крају и Кина, сматра оснивач Српско-америчке гласачке алијансе
Вечерас на Националној конвенцији републиканаца: "Срби за Трампа"© Leon Neal/Getty Images

Организација "Срби за Трампа" вечерас ће се званично појавити на Националној конвенцији републиканаца у Висконсину где ће бити присутни сенатори Рон Џонсон, конгресменка Клаудија Тени, Ричард Гренел и бивши гувернер Илиноиса Род Благојевич, бивши демократа који сада уз Доналда Трампа, изјавила је Олга Раваси, оснивач Српско-америчке гласачке алијансе - прве организације тог типа у српској дијаспори.

"Јако је важно да имамо лојалне пријатеље који су пре свега објективни, а то је оно што нам је можда понекад страно, јер је наратив демонизације Србије, српског народа постао неподношљив, да је чак и сама објективност некога која је заиста избалансиран, страшно велика ствар за нас. Пријатеље имамо, посебно на конзервативној страни, они то јесу и они ће то остати. Трудимо се да наставимо отворену комуникацију поводом свих кључних питања за Америку, зато што је Америци у интересу да има Србију као савезника, као пријатеља, што смо то били и у Првом и у Другом светском рату, и мислим да је то оно најважније на чему радимо", навела је Раваси за Танјуг.

За конвенцију у Висконсину каже да су се консолидовали и делегирали тим који ће вечерас бити на скупу.

"Висконсин нам је јако важна држава. Планирамо низ дешавања и у Аризони и Невади, управо у кључним државама, где се сада појављујемо као неки можда чак део званичне кампање који може имати утицај", навела је Раваси и нагласила да Трамп није човек који жели да уцењује, ратује, интервенише и управо је због тога претња елити која жели да га елиминише.

На сет питања везано за очекивања од новог председничког мандата Доналда Трампа према којем Срби имају оптимистично гледање, подсећа да се у Америци односе ка спољној политици не мења преко ноћи.

Каже да су она и њен тим конкретно учинили доста приближивши српско расејање председничкој кампањи.

Додала је да је пријатељ са Гренелом, и са другим људима лојалним Трампу од пуковника МекГрегора до генерала Флина за које се, како додаје, очекује да ће се можда вратити на неку од позиција на којима ће имати утицај и одлучивати.

"Они су јако заинтересовани, не само за одличну сарадњу са Србијом, већ су схватили и знају врло добро шта се овде дешавало и да је све била велика грешка", нагласила је она.

"Наравно да је успех. То је велики успех. То се никада није десило. Српско расејање као такво никада на овај начин није учествовало у било каквом политичком процесу из многа разлога, али ми смо на неки начин успели да их објединимо и направимо искорак без преседана", рекла је она.

Каже да је таксативно написала представницима Трампове кампање шта су то ствари које интересују српско расејање као америчке грађане, јер ми као Американци не само да водимо рачуна у унутрашњој политици и ономе што нас се тиче свакодневно, већ и о моменту спољне политике који се односи на КиМ, Републику Српску.

О атентату на Трампа

У делу разговора о атентату оценила је и да је Трампова стегнута песница већ постала симбол и додала да су сада сви свесни да је Трамп требало да буде мртав пре два дана.

"То је све могло кулминирати у велики хаос кога се јако плашимо", рекла је Раваси и додала да од 2015. године, када се Трамп кандидовао, постоји политички наратив, који је за последицу имао атентат и нагласила да су демократе на неки начин нормализовале политичко насиље у САД.

Додаје да се треба сетити да је чак и председник Џозеф Бајден након тог атентата рекао да је Трамп претња егзистенцији Америке и самој демократији. Истина је, како наводи, да се и извинио. Каже и да се Трампова породица плашила не само да могу да га отрују већ и различитих врста напада.

Чак је и поп култура против Бајдена 

Оценила је да код демократа влада паника када је реч о потенцијаној промени кандидата и подсетила да се спекулише да би Бајдена могла да замени Мишел Обама или чак гувернер Калифорније Гавин Њусом "који можда и има најбољи потенцијал што се тиче политичке будућности".

"Нови кандидат би чак и регруписао демократско бирачко тело, дало му нову енергију, ветар у леђа, што наравно за нашу страну сада не би било пожељно", навела је Раваси која је коментаришући гафове председника Бајдена, оценила да је "он љуштура са когнитивним проблемима".

Додаје да управо у тој борби да Бајден остане у кампањи "најагресивнија" његова супруга јер не жели да се одрекне бенефиција и имунитета од многих ствари које су учинили по питању "организованог породичног криминала".

Наводи да се већ може чути да поп култура, која се уздигла да промовише Бајдена, сада то оповргава и жели заиста да се кандидат промени почевши од Џорџа Клунија, Роберта де Нира, Џулије Робертс, Холивуда.

"То је мека моћ коју демократе заиста имају, за разлику од републиканаца", казала је она.

У делу разговора о Трамповом кандидату за потпредседника, каже да је Џеј Ди Венс био отворени противник Трампа, да га је чак у једном тренутку упоредио са Хитлером. Венс са собом, како је додала, носи државе које су им заиста кључне и и које су биле кључне и 2016. године и 2020. године.

"Он је врло лојалан што се тиче агенде коју је Републиканска странка управо усвојила. Прва тачка те агенде је потпуно затварање границе. Друга тачка је масовна депортација свих илегалних имиграната. И ту сада долазимо онда и до интерних кључних питања запослења, економије и свега за чим заиста имамо неке проблеме јер је инфлација велика, цене су отишле два, три пута горе од када је Бајден председник, а притом што се тиче спољне политике и ратова, и баснословних количина новца које ми константно шаљемо што у Украјину, што на све могуће стране света. Венс је неко ко Трампа подржава управо у томе да се то заустави, да се зауставе ратови и са друге стране да се бавимо нашим грађанима", рекла је она.

Каже да су дали све мигрантима, да они живе бесплатно у хотелима, у најбољем смештају, да су добили телефоне, картице, дневнице, храну, све, док су Американци и у градовима од Филаделфије, до Сан Франциска потпуно незаштићени.

Према њеним речима, људи из радничке класе, обични просечан Американац, је био толико нападнут и етикетиран као ксенофоб, као расиста, као бигот, да је последња ствар која му остала био тај свети демократски глас. И он је тај глас искористио да изабере Трампа не као култ личности, већ као мач у својим рукама који ће га управо заштитити и борити се против те елите, иако и он долази из елите.

Каже да се неке ствари не могу променити преко ноћи, да се НАТО повуче, да неко каже "ево, изволите Косово назад".

Подсетила је да Трамп није претерано одушевљен тренутном позицијом ни НАТО алијансе, ни динамиком које се дешава унутар НАТО алијансе. 

По питању Црне Горе је, како каже, био је доводен пред свршен чин иако је изричито био против.

Према њеним речима, постоје неке заиста суштинске промене за које се Трамп залаже, али превасходно је ту све што подразумева главни мото "Америка фирст".

"То заиста то значи. Није Украјина фирст, чак на крају ни Србија фирст, Израел фирст, Америка фирст. И то је у ствари суштина коју је народ обични препознао и то је оно што они заиста траже кроз ту енергију коју шаљу председнику Трампу", навела је она.

На питање како Американци гледају на личне контакте које је Трамп остварио са кинеским председником Си Ђинпингом, са руским Владимиром Путином, подсећа да је Трамп направио и корак више и да је отишао и у Северну Кореју, и да је то било нешто што Американци и даље стављају на друштвене мреже да је он отворио нека врата која пре њега нико није желео да отовори.

"Али оно што је битно је да је председник Трамп суштински суверениста, тај национални суверениста. Али као суверениста, он је заиста свестан да свака нација, свака држава, сваки народ, као и ми Американци, има право да заштити своје националне интересе. И он полази од тога. Он ће превасходно заштитити Америку, и америчке интересе и економију, али ће имати разумевање за чињеницу да и Русија треба да заштити своје интересе као суперсила, па на крају и Кина, па на крају ето и те неке мање земље, као што је Србија, са којима жели да има економско партнерство и сарадњу, а не да буде светски полицајац са бичем који ће константно да те удара и да те уцењује и да ти прети", закључила је Раваси.

image