Свет

Син Доналда Трампа: Атентат је заувек променио мог оца

Републикански кандидат ће се потрудити да "ублажи" свој наступ након атентата, рекао је Доналд Трамп Млађи
Син Доналда Трампа: Атентат је заувек променио мог оцаGetty © Jacek Boczarski/Anadolu

Атентат на Доналда Трампа је "заувек променио" бившег председника САД и републиканског кандидата за предстојеће изборе, рекао је његов син Доналд Трамп Млађи.

Трамп је за длаку избегао смрт на предизборном митингу у Батлеру у Пенсилванији у суботу, када му је метак атентатора окрзнуо уво, промашивши мету за неколико центиметара.

Нападач је убио једног посетиоца митинга и ранио још две особе, пре него што су га снајперисти Тајне службе ликвидирали.

Доналд Трамп Млађи је на маргинама Републиканске националне конвенције (РНЦ) у Висконсину за "Аксиос" рекао да је био на пецању у тренутку атентата, а да га је његова вереница обавестила о догађајима.

"Ким ме је назвала (и казала): 'Твој отац је упуцан'", рекао је се Трамп Млађи, додавши да је "прошло 90 минута пре него што сам уопште знао да је жив".

Трамп се подигао на ноге скоро одмах након што је упуцан, и са подигнутом песницом ускликнуо "борба!" пре него што су га одвели агенти Тајне службе.

Међутим, Трампов пркос је очигледно уступио место помирљивијем приступу политици.

Говорећи за "Њујорк пост" у недељу, републикански председнички кандидат је рекао да је написао "изузетно оштар говор... о корумпираној, ужасној администрацији" за РНЦ, али да га је "одбацио" и почео да ради на говору о "уједињавању наше земље" након атентата.

"Знате, мислим да ће то трајати", рекао је Трамп Млађи о очигледној промени темперамента свог оца, додавши да "постоје догађаји који вас промене на неколико минута, а постоје догађаји који вас трајно промене."

"Опет, у питању је Трамп тако да ће (он) и даље бити реакционаран... Он ће увек бити борац, то се никада неће променити, али мислим да ће учинити све од себе да то ублажи тамо где треба", напоменуо је Трамп Млађи.

Син републиканског кандидата тврди да ће његов отац "бити чврст кад буде морао".

"Видели смо то, он се никада неће променити. Али мислим да ће бити нечега. Мислим да су ово важне прилике које трајно мењају људе", додао је.

Трамп Млађи је рекао за "Аксиос" да је помагао свом оцу да напише оригинални говор, који је описао као "врућ".

"И узгред, мислим да је вероватно требало да буде такав у то време. Али опет, много тога се мења када вас упуцају у лице", рекао је.

Трамп се први пут појавио у јавности након пуцњаве на РНЦ у понедељак, изгледајући видно емотивно док је дочекан уз громогласни аплауз.

Он је у понедељак званично потврђен као републикански кандидат на председничким изборима у новембру, а требало би да се обрати нацији у четвртак.

image