Свет

Скандал у Њујорку: Активисти покушали да прекину Лаврова, реаговала Захарова

Пре Лаврова, који председава Саветом безбедности УН, говорио је представник Израела Гилад Ердан. Активисти су га слушали у тишини.

Тројица активиста покушала су да прекину говор руског министра спољних послова Сергеја Лаврова на састанку Савета безбедности УН о Блиском истоку, али руски министар је остао миран.

Пре Лаврова, који председава Саветом безбедности УН, говорио је представник Израела Гилад Ердан. Активисти су га слушали у тишини.

Међутим, чим је шеф руског министарства спољних послова узео реч, они су устали са својих места на галерији сале Савета Безбедности и почели неразговетно да вичу.

Руски министар је питао: "Не разумем, будите јаснији. Шта желите?"

Обезбеђење УН је брзо реаговало и извело преступнике из сале. Они су могли да уђу у салу, користећи пропуснице за госте. Реч је, како је рекао званични представник генералног секретара УН Стефана Дижарика, о три жене које су биле гошће израелске делегације.

На овај инцидент реаговала је и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, која се запитала се да ли је могуће да у седишту УН, заиста не могу да заведу ред.

"Да ли је заиста могуће да чак ни у седишту УН, поготово с обзиром на све што се дешава око америчких избора, не могу да успоставе основни ред у безбедносним питањима? Ако се такво понашање једне од делегација препозна као норма, онда ускоро и "гости" неке друге делегације у знак подршке својим дипломатама почети да нарушавају ред и прекидају рад Савета безбедности на различите оригиналне начине. Нећу набрајати ко", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је истакла да је покушај убиства бившег америчког председника Доналда Трампа "још свеж у сећању", па су се људи у сали штрецнули од изненадних оштрих звукова.

"Понашање израелске делегације у УН већ дуго изазива питања међу многима: запослени у сталној мисији ове земље редовно дипломатски посао претварају у фарсу", закључила је Захарова.

image