Свет

Демократе желе другог кандидата: Две трећине окреће главу од Бајдена

Анкета Центра за истраживање јавних послова АП-НОРК још је показала да троје од десет демократа уверено да Бајден има менталну способност да ефективно обавља председничку функцију
Демократе желе другог кандидата: Две трећине окреће главу од Бајдена© Kevin Dietsch/Getty Images

Готово две трећине демократских бирача у САД сматра да председник Џозеф Бајден треба да се повуче из трке за реизбор и дозволи својој странци да номинује другог кандидата, показала је нова анкета Центра за истраживање јавних послова АП-НОРК.

Истраживање је такође показало да је само троје од десеторо демократа изузетно или веома уверено да Бајден има менталну способност да ефективно обавља председничку функцију.

Како показује анкета, афроамеричке демократе су међу Бајденовим најјачим присталицама, при чему отприлике половина анкетираних каже да би председник требало да настави трку, у поређењу са око 3 од 10 белих и латино демократа, преноси АП.

Седам од 10 Американаца сматра да би Бајден требало да одустане, а тај број је виши међу републиканским и независним бирачима.

Три четвртине гласача демократа млађих од 45 година жели да Бајден одустане, у поређењу са око шесто од 10 оних који су старији.

Око шест од 10 Американаца жели да се Трамп повуче, али мали број оних који гласају за Републиканаце дели то мишљење.

Већина републиканаца, око шест од 10, сматра да је Трамп имао добар наступ у дебати против Бајдена, а скоро половина Американаца (42 одсто) сматра да републикански кандидат има веће шансе да победи Бајдена у новембру, док супротно мишљење има само 18 одсто грађана САД.

Само око трећине демократа верује да је Бајден способнији да победи од Трампа, отприлике троје од 10 мисли да су њих двојица подједнако способни за победу, а 16 одсто каже да је већа вероватноћа да ће победа припасти републиканцу.

Насупрот томе, републиканци су у великој мери уверени да је Трамп у најбољој позицији да победи.

Трамп такође има предност у односу на Бајдена када Американци разматрају ко је најспособнији да се носи са кризом, 38 одсто према 28 одсто.

Анкетирани су, такође, рекли да сматрају да је Бајден поштенији од Трампа (40 одсто), а само двоје од 10 Американаца тврди обрнуто.

Већина демократа, око шест од 10, каже да би потпредседница Харис била добра председница, док 22 одсто мисли да није, а двоје од 10 не зна довољно.

Анкета је показала да 43 одсто одраслих Американаца има позитивно мишљење о њој, док 48 одсто има негативно мишљење.

Нешто више има негативан став о Бајдену, отприлике шесторо од 10 Американаца.

Истраживање је већински обављено пре атентата на Доналда Трампа у суботу на митингу у Пенсилванији.

Демократа Шиф: Верујем да губимо ако Бајден буде наш кандидат

Посланик у Представничком дому америчког Конгреса, демократа из Калифорније Адам Шиф, позвао је данас председника Џозефа Бајдена да оконча кандидатуру за реизбор.

"Друго Трампово председништво ће поткопати саме темеље наше демократије, а ја сам озбиљно забринут када је реч о томе да ли председник може да победи Доналда Трампа у новембру“, рекао је Шиф за Лос Анђелес тајмс, преноси Ројтерс.

У уторак су два неименована извора рекла за "Њујорк тајмс" да је Шиф упозорио донаторе на приватном састанку да ће Демократска странка вероватно претрпети велике губитке ако Бајден настави своју кампању за реизбор.

"Верујем да губимо ако он буде наш кандидат. И врло, врло лако можемо изгубити и Сенат и шансу да повратимо Представнички дом", наводи Њујорк Тајмс позивајући се на особу која има приступ транскрипцији снимка састанка.

Најмање 19 конгресмена демократа јавно је позвало Бајдена да оконча своју кампању након незадовољавајућег наступа у дебати против бившег председника Доналда Трампа, али Бајден је више пута поновио да ће остати у трци.

image