Свет

Српска заједница у САД на конвенцији у Милвокију: Победа Трампа велика шанса

Велика заједница у Милвокију, коју чини више од 30.000 људи, врло лако може да одлучи председничке изборе у држави Висконсин, јер је разлика између Трампа и Бајдена била много мања на претходна два избора
Српска заједница у САД на конвенцији у Милвокију: Победа Трампа велика шанса© TANJUG/ STR/

Велика група Срба, њих више од 200, скупила се да изрази подршку Доналду Трампу током републиканске конвенције у Милвокију. Наша велика заједница у овом граду, коју чини више од 30.000 људи, врло лако може да одлучи председничке изборе у држави Висконсин, јер је разлика између Трампа и Бајдена била много мања на претходна два избора.

Међу говорницима биле су врло значајне личности из Републиканске партије, амбасадор Рик Гренел, који је у најужем кругу Доналда Трампа и за кога се верује да има највеће шансе да буде следећи државни секретар или саветник за националну безбедност. Затим Сенатор Рон Џонсон и најватренији заштитник српских интереса у Конгресу конгресменка Клаудија Тени. Такође се присутнима обратио бивши гувернер државе Илиноис, Род Благојевич.

Гренел се фокусирао на две теме: потребу да се амерички Срби политичку организују, да се региструју за гласање и да наравно гласају за председника Трампа.

Такође, говорио је о потреби да се уз поштовање прошлости окренемо будућности и обећао да ће у новој Трамповој администрацији Западни Балкан бити приоритет.

Сенатор Џонсон је говорио о америчким вредностима и осудио интервенционистичку политику.

По њему "лидери који стављају своју земљу на прво место, као што је председник Александар Вучић, воде ка миру, јер не желе да своју земљу униште ратом".

Конгресменка Тени је говорила о својим искуствима са просторима бивше Југославије, како је радила у југословенском конзулату средином осамдесетих, али најзанимљивији део обраћања је био како је од Аљбина Куртија на Минхенској конференцији и тражила да објасни "зашто малтретира Србе и не поштује Бриселски споразум". Обећала је да ће да настави да штити српске интересе у Конгресу.

На крају се скупу обратио и бивши гувернер државе Илиноис Род Благојевић, који настоји да оживи своју политичку каријеру. Он је био осуђен на дугогодишњу затворску казну због трговине утицајем у процесу који су многи осудили као политички мотивисан, али га је ослободио председник Трамп, након чега су постали добри пријатељи и политички истомишљеници.

У Милвокију у америчкој савезној држави Висконсин у понедељак је почела Републиканска национална конвенција која ће трајати до данас, када се очекује да Трамп одржи говор. Конвенција се одржава према утврђеном плану и уз непромењене безбедносне мере, упркос пуцњави у суботу на скупу у Пенсилванији, у којој је Трамп био погођен у уво.

Јовић: Победа Трампа, шанса за Србију и Српску

Председник Црквене општине Милвоки Мрослав Јовић изјавио је данас да би евентуална победа кандидата Републиканске партије Доналда Трампа на предстојећим председничким изборима у САД донела велику шансу за бољу сарадњу Србије и Републике Српске са америчком администрацијом.

''Ништа не може да се деси преко ноћи и ништа не може 100 одсто бити добро ни за Србе ни за Американце, али Трампова победа дала би нам једну велику шансу за остваривање бољег живота у Америци, бољег живота у свету, бољу сарадњу између Републике Србије и Републике Српске са америчком администрацијом'', рекао је Јовић за Танјуг.

Он је уочи скупа који организују Срби који живе у Милвокију, где је у току Републиканска национална конвенција, рекао да свака администрација првенствено гледа на интересе сопствене земље, али и да Срби пуно очекују од наредне америчке администрације.

''Што се тиче наше Србије и Републике Српске, доласком Трампа на власт очекујемо другачију спољну политику, која може да донесе целом човечанству мир, договор, и на неки начин добитак'', рекао је Јовић.

Навео је да грађани у САД пуно очекују и кад је реч о решењима питања економије, имиграционе политике и других сфера живота.

image