Свет

Сијарто: Од избора у Америци зависи почетак преговора о Украјини

Мађарска је спремна да на својој територији организује преговоре за представнике Москве и Кијева, а Украјинци морају да одлуче да ли то што је Зеленском истекао мандат представља сметњу преговорима
Сијарто: Од избора у Америци зависи почетак преговора о УкрајиниGetty © Omar Havana

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је изјавио да ће преломни моменат за дипломатско решење украјинске кризе бити избори у САД. Он је истакао да, ако победи Доналд Трамп, постоје шансе да мировни преговори почну већ ове године.

"Ако Трамп победи, промениће се амерички став о украјинској кризи", оценио је мађарски министар и то само недељу дана након што је премијер Виктор Орбан окончао своју "мировну турнеју", која га је од Будимпеште одвела "преко пола света" до његовог коначног одредишта – Флориде, где се састао са некадашњим председником САД Доналдом Трампом.

Сијарто је открио да је током те посете Орбан Трампу пренео резултате својих посета Русији и Кини у оквиру мађарске мировне мисије.

Говорећи о препрекама, Сијарто је исткао да би Украјинци морали да одлуче да ли то што је Владимиру Зеленском истекао мандат представља сметњу преговорима са Русијом.

"На Украјинцима је да одлуче. Зеленски није председник Мађарске. Тако да, хвала Богу, ово питање се не односи на нас", рекао је министар.

Он је нагласио да је Мађарка спремна да било где на својој територији организује преговоре за представнике Русије и Украјине како би се сукоб прекинуо.

"Два дана од почетка Специјалне војне операције сам ступио у контакт са министром Сергејем Лавровом и Андрејем Јермаком, шефом администрације председника Украјине. Обојици сам рекао исту ствар – Мађарска је увек спремна да олакша преговоре и понуди поље где ће обе стране имати једнаке услове, једнаку безбедност и једнаке шансе", рекао је министар.

Из Кремља су поводом "мировне мисије" Виктора Орбана, и недавног мировног плана који је предложио европским премијерима, поручили да нису добили копију тог мировног предлога мађарског премијера, који се нашао на столу европских званичника. Међутим, Москва је истакла да се контакти са мађарском страном настављају, о чему сведочи и недавни сусрет Сергеја Лаврова и Петра Сијарта у Њујорку.

Наиме, поред тога што је посетио Москву и Кијев, Орбан је писмом обавестио лидере Европске уније о свом мировном плану за украјинско-руски сукоб, иако у Европи нису били одушевљени његовом посетом руској престоници и негативно су га критиковали.

image