Свет

Џеј Ди Венс прихватио номинацију за потпредседника САД

Конвенцији је присуствовао и Трамп који још увек има завој на уху
Џеј Ди Венс прихватио номинацију за потпредседника САДGetty © Alex Wong

На конвенцији Републиканаца у Милвокију први пут се обратио Џеј Ди Венс, којег је бивши председник САД Доналд Трамп представио као свог кандидата за потпредседника на новембарским избориманично и званично прихватио номинацију.

Он је говорио и о свом детињству и нагласио да су Трамп и његова политика најбољи избор за Америку.

Венс, кога је представила је његова супруга, адвокат Уша Венс, је у говору критиковао председника Бајдена и његову политику, која је, како је нагласио, угрозила мале и руралне заједнице, као што је она у којој је одрастао у Охају.

Конвенцији је присуствовао и Трамп који још увек има завој на уху.

Сенатор из Охаја је релативно непознат Американцима у политичком смислу а у свом првом великом говору причао је, између осталог, управо о томе како је растао у сиромаштву у Кентакију и Охају, са мајком наркоманком и оцем који је био одсутан, да би касније упркос свему завршио престижни колеџ и успео да стигне до врха америчке политике, преноси АП.

"Обећавам сваком Американцу, без обзира на партијску припадност, да ћу дати све од себе да вам служим и да учиним да ова земља буде место где ће сваки сан који имате за себе, своју породицу и државу, поново бити могућ", рекао је Венс.

Он је обећао становницима Охаја, Мичигена, Висконсина, Пенсилваније, и сваког дела Америке да никада неће заборавити одакле је потекао.

Венс, који је током протеклих година од оштрог критичара Трампа постао његов агресвини следбеник и бранилац, требало би да постане будући лидер партије и носилац његовог политичког покрета "Учинимо Америку поново великом", наводи АП.

Нешто раније, на једном скупу посвећеном прикупљању средстава за странку, Венс је казао да ће у свом говору истаћи контраст између Трампа и садашњег председника Џозефа Бајдена.

"Човек који заиста разуме радне људе ове земље није лажни Скрентон Џо већ прави председник Доналд Трамп", гласи Венсова порука бирачима.

Током републиканске конвенције у Милвокију, скупила се и велика група Срба, њих више од 200, да изрази подршку Доналду Трампу.

Међу говорницима биле су врло значајне личности из Републиканске партије, амбасадор Ричард Гренел, који је међу најближим сарадницима Доналда Трампа и за кога се верује да има највеће шансе да буде следећи државни секретар или саветник за националну безбедност. Затим Сенатор Рон Џонсон и најватренији заштитник српских интереса у Конгресу конгресменка Клаудија Тени.

Такође се присутнима обратио бивши гувернер државе Илиноис, Род Благојевич.

image