Kолера представља озбиљну претњу по свет: Одговор БРИКС-а на биопретње и патогене

Сваке године око милијарду људи је у опасности да оболи од ове опаке болести, рекла је директорка руске Федералне службe за надзор у области заштите права и благостања потрошача

Повећање степена инфективног ризика за ширење колере, могло би да доведе до увођења ванредне ситуације, изјавила је данас Ана Попова, директорка руске Федералне службe за надзор у области заштите права и благостања потрошача, Роспотребнадзора.

Према њеним речима, колера представља озбиљну претњу, а сваке године око милијарда људи је у опасности да оболи од ове опаке болести, преноси РИА Новости.

"Свет је и даље у тешкој епидемиолошкој ситуацији. Промена ризика од заразе може довести до регионалних и глобалних ванредних ситуација санитарне и епидемиолошке природе. Данас колера представља озбиљну претњу. Сваке године је око милијарду људи у опасности да оболи од ове опаке болести", рекла је Попова на Међународној конференцији "Биопретње и патогени: Одговор БРИКС-а".

Она је предочила да је од 2021. године широм света забележен "пораст инциденције и проширење географске дистрибуције патогена колере".

"У 2023. години регистровано је више од 900.000 случајева колере, док је стварни број случајева можда и већи, али немају све земље могућност да детектују ову болест", објаснила је Попова.