Свет

Галант прети Хезболаху: Инвазија ће бити брза, изненадна и жустра

Израелски министар одбране је изјавио да се његова земља приближава одлучујућем раскршћу
Галант прети Хезболаху: Инвазија ће бити брза, изненадна и жустраGetty © Alexi J. Rosenfeld

Министар одбране Израела Јоав Галант запретио је Хезболаху потенцијалном копненом инвазијом на Либан, која ће бити "брза, изненадна и жустра", услед наставка прекограничне размене ватре између ове милитантне групе и израелске војске, преноси РТ.

У разговору са војницима, током посете северној граници Израела, Галант је изјавио да се земља "приближава одлучујућем раскршћу", као и да ће исход свега зависити о даљих акција Хезболаха.

"Водимо ограничен рат у северном региону. Користимо мали део капацитета ИДФ, али ствари се могу променити у тренутку - од главног напора на југу до главног напора на северу, и то ће бити брзо, изненадно и веома жустро", изјавио је Галант.

Међутим, додаје он, Израел је спреман да преговара са Хезболахом, будући да су растуће тензије изазвале забринутост да ће се сукоб претворити у свеопшти рат на Блиском истоку.

"Ако Хезболах жели да постигне споразум са нама и дође до ситуације да се повуче са граничне линије у области иза реке Литани, као што је прописано резолуцијом УН, онда ћемо постићи споразум са њима", рекао је Галант.

Подсећања ради, од ескалације рата у Гази милитантна група са израелском војском размењује ватру на свакодневном нивоу, а током последњих пар месеци израелски званичници су у више наврата најављивали потенцијалну инвазију на Либан.

image