Галант прети Хезболаху: Инвазија ће бити брза, изненадна и жустра

Израелски министар одбране је изјавио да се његова земља приближава одлучујућем раскршћу

Министар одбране Израела Јоав Галант запретио је Хезболаху потенцијалном копненом инвазијом на Либан, која ће бити "брза, изненадна и жустра", услед наставка прекограничне размене ватре између ове милитантне групе и израелске војске, преноси РТ.

У разговору са војницима, током посете северној граници Израела, Галант је изјавио да се земља "приближава одлучујућем раскршћу", као и да ће исход свега зависити о даљих акција Хезболаха.

"Водимо ограничен рат у северном региону. Користимо мали део капацитета ИДФ, али ствари се могу променити у тренутку - од главног напора на југу до главног напора на северу, и то ће бити брзо, изненадно и веома жустро", изјавио је Галант.

Међутим, додаје он, Израел је спреман да преговара са Хезболахом, будући да су растуће тензије изазвале забринутост да ће се сукоб претворити у свеопшти рат на Блиском истоку.

"Ако Хезболах жели да постигне споразум са нама и дође до ситуације да се повуче са граничне линије у области иза реке Литани, као што је прописано резолуцијом УН, онда ћемо постићи споразум са њима", рекао је Галант.

Подсећања ради, од ескалације рата у Гази милитантна група са израелском војском размењује ватру на свакодневном нивоу, а током последњих пар месеци израелски званичници су у више наврата најављивали потенцијалну инвазију на Либан.