Свет

Британија се враћа у ЕУ? Стармер жели да обнови односе са Бриселом

Британски премијер је рекао да ће Велика Британија бити "пријатељ и партнер" Европе и да ће се фокусирати на заједничке вредности, а не на разлике
Британија се враћа у ЕУ? Стармер жели да обнови односе са Бриселом© Tanjug/Dan Kitwood/POOL via AP

Самит Европске политичке заједнице почео је данас у Лондону уз учешће 47 европских земаља, а у уводном обраћању британски премијер Кир Стармер је рекао да жели да обнови односе своје земље с Европском унијом и успостави узајамно поверење.

Стармер је, обраћајући се лидерима из целе Европе на почетку састанка, рекао да је време да се Европа уједини у одбрани својих граница, преноси Би-Би-Си.

Такође је изјавио да ће Велика Британија бити "пријатељ и партнер" Европе и да ће се фокусирати на заједничке вредности, а не на разлике.

Стармер је поздравио напоре Владимира Зеленског на "очувању европских вредности", истичући да ће имати подршку "колико год буде требало" и истакао да ће потписати међувладини споразум о подршци украјинском одбрамбеном и индустријском комплексу.

У палати "Бленим" у Вудстоку, надомак Лондона, данас се одржава четврти по реду Самит Европске политичке заједнице.

На самиту поред 47 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава које се граниче са ЕУ, учествује и председник Србије Александар Вучић.

image