Свет

Партија Башара ел Асада победила на парламентарним изборима у Сирији

Свих 185 канидидата из владајуће странке и њених савезника освојило је места у скупштини
Партија Башара ел Асада победила на парламентарним изборима у СиријиGetty © Borna News/Matin Ghasemi/Aksonline ATPImages

Партија БААТХ председника Башара ел Асада освојила је највећи број места на парламентарним изборима у Сирији, показују данас објављени изборни резултати.

Избори за 250 посланичких места одржани су у понедељак, у 8.151 центру у деловима земље под контролом владе, али је гласање поновљено у неколико округа, укључујући Алепо, Латакију, Хаму и Дару, након што су изборни званичници изјавили да је на тим местима било неправилности.

Како наводи АП, за 250 места борило се укупно 1.516 кандидата, а резултати су показали да је свих 185 кандидата из странке БААТХ и њених савезника освојило места у парламенту. На прошлим изборима 2020. БААТХ и коалиција окупљена око ове странке је освојила 177 места.

Излазност је износила 38 одсто, од укупно 19,3 милиона бирача са правом гласа, саопштили су изборни званичници.

Шеф Врховног судског комитета за изборе Џихад Мурад, који је објавио резултате, рекао је да они "одражавају најширу заступљеност сиријског народа у његовим различитим групама и секторима".

Ово је четврто гласање од почетка грађанског рата у земљи, у марту 2011. За разлику од председничких избора, Сиријци у дијаспори немају право гласа на парламентарним изборима.

Очекује се да ће следећи парламент усвојити уставни амандман који би председнику Асаду укинуо ограничење на мандат до 2028, извештава АП.

За изгласавање амандмана потребна је трочетвртинска већина, односно 188 гласова.

image