Свет

Критике због избора Урсуле фон дер Лајен: Сумњиви договор, подршка проратној политици и затвор

То је против гласова милиона грађана који су тражили јасну промену у Бриселу, написао је заменик италијанског премијера Матео Салвини на друштвеним мрежама
Критике због избора Урсуле фон дер Лајен: Сумњиви договор, подршка проратној политици и затвор© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Заменик италијанског премијера и министар саобраћаја Матео Салвини изјавио је данас да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен освојила нови мандат захваљујући још једном сумњивом договору, како га је назвао.

"То је још један шамар кроз нове зелене порезе, (мигрантска) искрцавања и рат и то је против гласова милиона грађана који су тражили јасну промену у Бриселу", навео је он на друштвеним мрежама.

Напоменуо је да је његова партија Лига, заједно са групом Патриоте, гласала против реизбора Фон дер Лајенове, као и да ће "штитити безбедност, радна места и понос Италијана по сваку цену", преноси Ројтерс.

Слично мишљење изнео је и посланик мађарске владајуће партије Фидес Тамаш Дојч који је рекао да је Фон дер Лајенова постигла је политички договор са проратном већином у ЕП како би била поново изабрана.

"Постојао је јасан политички пакт да проратна већина у ЕП очекује да ће Урсула фон дер Лајен оштро напасти мировну мисију мађарског премијера Виктора Орбана у замену за њихове гласове", рекао је Дојч на конференцији за новинаре у Стразбуру.

Он је критиковао европосланике мађарске опозиционе партије Тиса Петера Мађара и Иштвана Тара због тога што су "положили заклетву проратној и промигрантској" Фон дер Лајеновој, преноси МТИ.

Кинга Гал, такође посланица Фидеса, рекла је да група Патриоте за Европу није подржала поновни избор Фон дер Лајенове, коју је окривила за слабљење Европе.

"Она не чини ништа за мир, а Европа је све ближа сукобу. Она је натерала да се усвоји миграциони пакт уместо да штити спољне границе ЕУ. Није успела да заштити нашу децу и сада наставља да промовише родну идеологију", рекла је Галова.

Такође тврди да је Урсула фон дер Лајен оштетила пољопривреднике "екстремном" зеленом политиком, ослабила конкурентност Европе и угрозила енергетску безбедност ЕУ због политике санкција.

Бурно је било и током дебате о избору Фон дер Лајенове када је румунска посланица лидерка странке "СОС Румунија" Диана Шошоака неколико пута прекидала говорнике, а затим је уклоњена из сале уз аплауз посланика Европског парламента.

Она је држала икону изнад главе узвикујући: "У Бога се уздамо". Такође, ставила је брњицу како би протествовала због забране слободе говора, како је рекла.

Диана Шошоака је добацивала оптужбе против Урсуле фон дер Лајен.

"Убијали сте људе, ја имам право да говорим", викала је она, обраћајући се председници ЕК.

Према члану 182 Пословника, посланица Европског парламента Диана Шошоака је испраћена из сале након што је три пута викањем прекинула пленарну дебату, наводи се у саопштењу Европског парламента.

Током саме дебате пољска посланица у ЕП оштро се обрушила на Урсулу фон дер Лајен и оптужила је за уништавање економије ЕУ и силовање европских жена од стране миграната.

Ева Зајончковска-Герник рекла је да је први избор Фон дер Лајенове био грешка. Према њеним речима, због тога се у Европи дешава "климатско лудило", становници постају све сиромашнији, а прилив избеглица не престаје.

"За ово што радите треба да идете у затвор, а не у Европску комисију", навела је пољска посланица.

Урсула Фон дер Лајен поново је данас изабрана за председницу ЕК на петогодишњи мандат.

Резултати избора новог председника Европске комисије показали су да је подршка Зелених била кључна за реизбор актуелне председнице Урсуле фон дер Лајен, која је освојила 401 глас, упркос изостанку потпоре групе окупљене око италијанске премијерке Ђорђе Мелони.

image