Свет

Сијарто: Европа постала мање мирољубива под управљањем Урсуле фон дер Лајен

Ако погледате стање у Европи пре него што је Урсула фон дер Лајен дошла на власт и после, видећете јасан пад, оценио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Европа постала мање мирољубива под управљањем Урсуле фон дер ЛајенGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Урсула фон дер Лајен је показала да је веома лоше радила свој посао на месту шефице Европске комисије, јер је под њеним управљањем, Европа постала мање уједињена и мирољубива, стога нема разлога да је поново бира, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, 

Наиме, шеф мађарске дипломатије критиковао је рад председнице ЕУ Урсуле фон дер Лајен на месту шефице ЕК уочи гласања о њеној кандидатури за други мандат у Стразбуру.

"Сваки избори морају бити засновани на достигнућима и резултатима. Ако погледате стање у Европи пре него што је Урсула фон дер Лајен дошла на власт и после, видећете јасан пад. Европа је много мање конкурентна него раније и много мање уједињена него раније", казао је Сијарто за "РИА Новости".

Како је додао, осим тога, Европа је постала доста мање мирннија него раније и да управо због тога нема разлога да се подржи Урсула фон дер Лајен.

Упркос ставу Сијарта, Европски парламент изабрао је данас Урсулу фон дер Лајен за нови мандат на челу Европске комисије.

Актуелна шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће наредних пет година на челу ЕК.

За Фон дер Лајенову, немачку политичарку из групације Европске народне партије, гласао је 401 посланик ЕП, чиме је обезбедила апсолутну већину гласова у ЕП.

Против избора Фон дер Лајенове било је 284 посланика, док је 15 било уздржано.
Гласање у ЕП је било тајно, а Фон дер Лајенова је морала да добије подршку најмање 361 од 720 посланика ЕП.

image