Свет

Орбан позвао ЕУ да обнови дипломатске канале с Русијом

Премијер Мађарске уз то је упозорио да би интензитет сукоба у Украјини могао ускоро радикално да порасте
Орбан позвао ЕУ да обнови дипломатске канале с Русијом© Tanjug/Jacob King/Pool Photo via AP

Европска унија треба да обнови дипломатске канале с Русијом уз одржавање контаката с Украјином, написао је мађарски премијер Виктор Орбан у извештају за шефа Европског савета Шарла Мишела.

"Предлажем да започнемо дискусију узимајући у обзир следеће предлоге... Уз одржавање актуелних политичких контаката са Украјином на високом нивоу, треба обновити директне дипломатске везе с Русијом и рехабилитовати директне контакте у нашој политичкој комуникацији", наводи се у писму.

Такође, упозорио је да би интензитет сукоба у Украјини могао радикално да порасте у блиској будућности.

Орбанов извештај шефу Европског савета о посетама Русији, Украјини, Кини и Сједињеним Државама састоји се од десет тачака. Главне тезе извештаја су:

  • ЕУ, САД, Кина и Турска могу да утичу на решавање сукоба у Украјини. Стране у сукобу неће почети да траже излаз из кризе, без спољне интервенције.
  • САД су сада превише заузете предизборном кампањом, председник Џозеф Бајден покушава да остане у трци и не може да промени политику према Украјини.
  • Тешко да можемо очекивати мировне иницијативе за Украјину од Доналда Трампа пре америчких избора, али ако победи, одмах ће деловати као посредник у решавању сукоба. Трамп има детаљне и добро утемељене планове за решавање овог сукоба.
  • Ако се Трамп врати на власт у Сједињеним Државама, терет финансијске подршке Украјини ће пасти на Европу.
  • ЕУ треба да започне преговоре на високом нивоу с Кином о наредној мировној конференцији о Украјини.
  • ЕУ је до сада само копирала америчку ратну политику према Украјини, постоји шанса да отпочне ново независно поглавље и допринесе почетку преговора.
  • ЕУ треба да обнови дипломатске канале са Русијом уз одржавање контаката са Украјином.
  • Трансатлантска заједница је изгубила утицај на Глобални југ и постала глобално изолована због свог става према Украјини.
  • У блиској будућности, интензитет сукоба у Украјини ће се радикално повећати.

Премијер Мађарске, која тренутно председава ЕУ, поставио је линк на цео документ на Икс, уз објашњење да су фрагменти извештаја већ постали доступни.

image