Свет

"Вашингтон пост": Обама сматра да Бајден треба озбиљно да размисли о новој кандидатури

Смањиле су се шансе да актуелни председник Џозеф Бајден освоји нови мандат у новембру због чега треба да размотри да ли ће се кандидовати, мишљење је које је Барак Обама поделио са сарадницима
"Вашингтон пост": Обама сматра да Бајден треба озбиљно да размисли о новој кандидатури© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама рекао је сарадницима да су се смањиле шансе да актуелни председник Џозеф Бајден освоји нови мандат у новембру и да треба озбиљно да размотри да ли ће се кандидовати, рекли су неименовани извори за "Вашингтон пост".

Обама је са председником разговарао само једном након Бајденовог лошег наступа у дебати против републиканског ривала Доналда Трампа, али је у разговору са страначким сарадницима истакао да ће Бајден сам одлучити о наставку кандидатуре.

Он је нагласио да жели да заштити Бајдена и његову заоставштину и негирао да сам може да утиче на одлуку председника.

Амерички лист пише да је иза сцене, Обама итекако ангажован у разговорима око Бајденове кампање, као и да добија позиве нервозних демократа, међу којима и од некадашње председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси.

Обама своју улогу види као саветника свог бившег потпредседника а сарадницима говори да се поставља заштитнички према Бајдену, истиче се у тексту.

У овим разговорима, Обама је рекао да мисли да је Бајден био сјајан председник и да жели да заштити његова достигнућа, која би могла бити угрожена ако републиканци буду контролисали Белу кућу и оба дома Конгреса следеће године.

Лидери демократа у Сенату, лидер мањине у Представничком дому Хаким Џефрис и лидер већине у Сенату Чарлс Шумер разговарали су са Бајденом прошле недеље и упозорили га на широко распрострањену забринутост да би његова кандидатура могла да угрози шансе за демократску контролу било којег законодавног тела следеће године.

Бивши Обамин саветници, попут Дејвида Акселрода и некадашњих саветника који сада воде подкаст компанију "Крукед мидија" јавно су позвали Бајдена да одустане од изборне трке.

Неколико високорангираних демократа очекује да се председник САД овог викенда повуче из трке за реизбор.

Неименовани званичници рекли су да се Бајден, упркос тврдњама да остаје у трци за нови мандат у Белој кући, приватно помирио са све већим притиском.

Бајден је претходно, након дебате с Трампом на Си-Ен-Ену, а пре атентата на Трампа у суботу, рекао да га "само свемогући Господ" може натерати да одустане од изборне трке, док је прошле недеље рекао да ће се повући ако му помоћници покажу доказ да не може да победи на изборима заказаним за 5. новембар.

Најмање 20 конгресмена демократа јавно је позвало Бајдена да оконча своју кампању након незадовољавајућег наступа у дебати против бившег председника Доналда Трампа.

image