Свет

Блекрок? Сорош? Ко је покушао да профитира од атентата на Трампа

Инвеститор из Тексаса каже да је "грешком" покушао да прода деонице "Трамп Медија"
Блекрок? Сорош? Ко је покушао да профитира од атентата на Трампа© AP Photo/Evan Vucci

Инвестициона кућа из Тексаса која држи деонице "Блекрока" и "Венгарда" демантовала је да је покушала да профитира продајом 12 милиона акција медијске куће бившег председника САД Доналда Трампа, дан пре него што је на њега извршен атентат. 

Фирма "Austin Private Wealth" (АПВ) пријавила је федералним властима прошлог петка да намерава да позајми деонице "Трамп Медија" како би их после вратила по нижој цени. Да је стрелац који је пуцао у Пенсилванији успео да убије Трампа, АПВ би остварила огроман профит. 

Један детектив на мрежи Икс (бившем Твитеру) чак је и поставио слику са терминала компаније "Блумберг", на којој се види пријављена продаја, и другу на којој је после нема. 

Део корисника Икса су у својим објавама напоменули да АПВ поседује удео у "Вангарду" (Vanguard) и "Блекроку" (BlackRock), док су други тврдили да је повезана и са Џорџем Сорошом и Ротшилдима.

Наводна веза са "Блекроком" је била тим сумњивија зато што се наводни атентатор, Томас Крукс, појавио у једној реклами за инвестиционог гиганта пре пар година, док је још био средњошколац.

"Блекрок" је јавно повукао рекламу после покушаја атентата на Трампа, који су осудили као "грозан".

У среду је АПВ објавио изјаву на својој главној страници, како би демантовао гласине. По њиховим наводима, документација послата федералним властима "није била тачна" и АПВ је послала исправку чим је сазнала за грешку.

Фирма је објаснила да у ствари не држи 12 милиона деоница, "како је наведено грешком", већ 12 уговора, односно 1.200 деоница. АПВ је окривила "трећу компанију" која је приликом подношења папира помножила све уговоре са 10.000.

По изјави АПВ, извештај је одражавао однос од 28. јуна али је послат 12. јула и исправљен 16. јула, када је фирма постала свесна проблема.

"Дубоко жалимо због грешке и забринутости коју је изазвала, поготово у овим тешким тренуцима за нашу земљу", наводе из АПВ, додајући да "преиспитују унутрашње процедуре" како се то не би поновило.

Ко год је пробао да "шортује" деонице "Трамп Медија", зажалио је. У понедељак после атентата у Пенсилванији, њихова вредност је скочила са 31,25 на 46,17 да би се потом стабилизовала на око 37 долара. 

image