Свет

Огласила се Бела кућа: У каквом је здравственом стању Бајден

Џозеф Бајден је добио ковид у тренутку када је под притиском појединих демократа да се повуче из трке за председника у новембру
Огласила се Бела кућа: У каквом је здравственом стању БајденGetty © Kevin Dietsch

Амерички председник Џозеф Бајден и даље има благе симптоме ковид инфекције, али његови витални параметри су нормални и нема температуру, саопштила је Бела кућа.

У среду поподне је објављено да амерички председник има ковид, након што се није појавио на догађају у кампањи у Лас Вегасу. Бајден се председничким авионом вратио у Делавер и биће у изолацији неко време у својој кући у Рехобот бичу.

Према речима његовог лекара Кевина О'Конора, Бајден пије лек Паксловид и "наставља да ради свој посао".

Бајден је добио ковид у тренутку када је под притиском појединих демократа да се повуче из трке за председника у новембру, после лошег наступа у дебати против републиканског ривала Доналда Трампа.

Он је рекао да се неће повући, осим у случају да му се констатује неки нови здравствени проблем.

Из Беле куће је саопштено да ће се Бајден, у зависности од тога како се буде опорављао од ковида, наредне недеље састати у Вашингтону са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, јавља Ројтерс.

Израелски премијер ће се 24. јула обратити на седници Конгреса, а састанак Бајдена и Нетанјахуа је био планиран за новембар.

Потпредседница САД Камала Харис ће се такође састати са Нетанјахуом.

"Очекујемо да ће се двојица лидера састати док је премијер Нетањаху у Вашингтону. Наравно, морамо бити сигурни да је председник здрав и његов опоравак од ковида је приоритет", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

image