Свет

Доналд Трамп прихватио републиканску номинацију: Америку ће поново поштовати

Трамп је одржао говор који многи оцењују историјским, будући да се нацији обратио само неколико дана после атентата
Доналд Трамп прихватио републиканску номинацију: Америку ће поново поштовати© AP Photo/Carolyn Kaster

Никад емотивнији Доналд Трамп прихватио је републиканску номинацију за председника у финалу конвенције ове странке у Милвокију. Скуп који се одржава само неколико дана након атентата на Трампа и који многи називају историјским био је прилика за Трампа да бирачима објасни како се осећао током покушаја убиства и како је то на њега утицало, као и шта ће бити осе његовог председниковања уколико поново буде дошао у Белу кућу.

"Не би требало да будем овде", рекао је својим присталицама и истакао како је само милошћу Божјом преживео.

Током обраћања, он је пољубио кацигу бившег шефа ватрогасаца Корија Комператореа који је погинуо у пуцњави и поново позвао на уједињење нације.

"Неслога и поделе у нашем друштву морају бити залечени. Као Американце, нас везује једна судбина и заједничка судбина. Или устајемо заједно. Или ћемо се распасти', рекао је, додајући да се кандидује да буде председник целе Америке, а не њене половине.
Метак убице је, како је рекао, био "на четврт инча" да му одузме живот, а присећање на тај моменат му је, каже, толико болно да о томе више неће причати.

"Чуо сам гласан звиждук и осетио сам да ме нешто јако, јако ударило у десно уво", рекао је.
У свом говору, најдужем обраћању на конвенцији у модерној америчкој историји, Трамп је најавио "највећу операцију депортације у историји наше земље", тврдећи да криминал опада у земљама Централне Америке као што је Салвадор јер "шаљу своје убице у Сједињене Америчке Државе".

Напоменуо је да ће његове депортације бити "још веће од депортација председника Двајта Ајзенхауера од пре много година".

"Сваком грађанину, било да сте млади или стари, мушкарац или жена, демократа, републиканац или независни, црни или бели, Азијац или Хиспанац, пружам вам руку оданости и пријатељства", истакао је, критикујући Бајденову политику имиграције и најављујући да ће кад он постане председник" Америка поново бити поштована земља.

Како је додао, и да "узмете десет најгорих председника у историји Сједињених Држава" и све их збројите, штета коју су они направили је, истиче, мања од штете коју је направио Бајден.

"Морамо дати економско олакшање нашим грађанима. Почевши од првог дана, снизићемо цене и поново учинити Америку приступачном. Морамо да је учинимо приступачном. Људи не могу овако да живе", додао је он.

Истичући како земља не може да издржи још четири године овакве администрације, он је поручио да је време за промене.

"Ово је међународна криза какву је свет ретко кад видео. Рат сада бесни у Европи и на Блиском истоку, растућа авет сукоба виси над Тајваном, Корејом, Филипинима и читавом Азијом, а наша планета се налази на ивици Трећег светског рата, а ово ће бити рат као ниједан други", оценио је републиканац.

Без обзира на опасности, како је додао, "ништа нас неће поколебати и ништа нас неће успорити и нико нас никада неће зауставити".

"Наставићемо да тежимо нашој заједничкој и славној судбини — и нећемо пропасти", нагласио је.

Осврћући се на спољну политику, Трамп је обећао да не само да ће учинити земљу безбеднијом, већ и "помоћи стабилности у свету". Похвалио је Орбана, рекао да је имао добар однос са Ким Џонг Уном (јер, каже, добро је бити у добрим односима са неким ко има нуклеарно оружје) и навео да је катастрофално повлачење Америке из Авганистана "охрабрило Русију да нападне Украјину".

Његовом победом у новембру биће завршене "године рата, слабости и хаоса", обећао је, истичући да он није имао друге ратове осим рата са ИСИС-ом.

"Могао сам да зауставим ратове телефонским позивом", подвукао је.

На крају Трамповог говора, док је 100.000 балона пало са плафона, Трампу се на сцени придружила његова супруга, бивша прва дама Меланија Трамп и чланови његове породице који су седели у породичној ложи са њим, укључујући Доналда Трампа млађег, Ерика Трампа, Иванку Трамп и Каја Трампа.

image