Свет

Мађарска: Грузија има пуно право да се штити од спољног мешања, нема ту шта да се критикује

Петар Сијарто објашњава да је и Мађарска имала проблем са спољним мешањем и финансирањем опозиције и медија због чега је на прошлим изборима било проблема
Мађарска: Грузија има пуно право да се штити од спољног мешања, нема ту шта да се критикујеGetty © Davit Kachkachishvili/Anadolu

Грузијски закон о страним агентима је потпуно разумљив покушај да се ограничи спољно мешање и нико, укључујући и Европску унију, не би требало да због тога критикује Тбилиси, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Исто смо доживели у Мађарској. Наша опозиција је потпуно била финансирана споља милионима и милионима долара, углавном из САД. Током последњих избора смо сведочили врло тешком мешању. Сматрам да се тако суверенитет земље нарушава", рекао је Сијарто.

Зато је транспарентност у овом погледу "важна и не треба да захтева никакво објашњење", истакао је Сијарто.

Потпуно је разумљиво што Грузија жели да контролише и да се супротстави спољном мешању у својој земљи и нико са стране нема права да негодује због тога, оценио је мађарски министар.

Грузија се суочава са притиском западних земаља које су упутиле отворене претње Тбилисију где је недавно усвојен закон о страним агентима. У питању је закон о транспарентности страног утицаја који предвиђа регистрацију непрофитних правних лица и медија који приходе стичу из иностранства.

Тај закон је трн у оку западном свету који га је назвао "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године. Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

image