Свет

Хути први пут напали Тел Авив: Експлозија код амбасаде САД, једна особа погинула

Јеменски побуњеници запретили су да ће управо овај град бити њихова главна мета
Хути први пут напали Тел Авив: Експлозија код амбасаде САД, једна особа погинула© Tanjug/AP Photo, File

Најмање једна особа је погинула, а 10 рањено рано јутрос у нападу Хута дроном на центар Тел Авива, саопштиле су израелске власти.

Дрон је директно ударио у стан у Тел Авиву у 03.12 часова по локалном времену, а како јављају медији, дошао је из правца мора, вероватно из Јемена, иако није искључено ни да је лансиран из Ирака или Сирије.

Хути су преузели одговорност за напад и најавили да ће у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе, главна мета "у домету њиховог оружја" бити управо регион Тел Авива.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је израелска противваздушна одбрана открила дрон, али да беспилотна летелица није оборена због, како се наводи, "људске грешке".

Истиче се такође да се у Тел Авиву нису огласиле сирене за ваздушну опасност због тога што израелска ПВО није предузела акције против дрона, преноси "Тајмс оф Израел", додајући да је ИДФ преузео пуну одговорност за неуспех ПВО.

Медији подсећају да су Хути од почетка рата у Појасу Газе више пута лансирали дронове и пројектиле према Израелу, али да су до данашњег напада сви ти покушаји били спречавани пошто су дронове пресретале снаге противваздушне одбране Израела или западних савезника који су стационирани у региону.

Напад на Тел Авив је уследио неколико сати након што је израелска војска потврдила да су у једном од њених ваздушних удара убијени командант либанске милитантне групе Хезболах и други милитанти у јужном Либану.

Израел до сада није нападао циљеве Хута у Јемену, већ су то чинили САД, Велика Британија и други западни савезници након што су јеменски побуњеници од новембра прошле године почели да нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.

Хути наводе да и те нападе изводе у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе.

image