Свет

Компјутерски колапс: Приземљени авиони широм света, погођене и банке, емитери, хитне службе...

Каква је улога компаније "Краудстрајк" у ИТ колапсу који је погодио свет?
Компјутерски колапс: Приземљени авиони широм света, погођене и банке, емитери, хитне службе...Getty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Широм света су у току дана пријављене сметње у системима за контролу лета, а према прелиминарним извештајима постоји могућност да је узрок проблема компјутерска грешка.

Америчка компанија "Мајкрософт" је потврдила да је основни узрок глобалног проблема њиховог оперативног система решен, али да неки системи и даље могу да имају проблеме због чега ће бити предузете додатне мере.

Наводи се да се рачунари који користе оперативни систем "Виндоус 10" кваре и показују тзв. БСОД или "плави екран смрти", након ажурирања безбедносног програма компаније "Краудстрајк", а ова фирма наводно већ ради на отклањању кварова.

Више од хиљаду летова отказано је до овог тренутка, због техничких изазова у прекиду интернет услуга и комуникација, показују најновији подаци компаније за анализу авијације Сиријум.

Додаје се да ће број отказаних летова, који тренутно износи 1.078, само бити већи, пренео је Би-Би-Си.

Власник Икса Илон Макс поделио је шаљиву објаву у којој пише да "иако је све пало" само Икс и даље ради. Маск је у засебној објави потврдио да је Икс уклонио "Краудстрајк" софтвер са свих својих система.

Како преноси РТ, проблеми су се јавили у САД, Шпанији, Немачкој, Аустралији и другим државама, а власти су биле принуђене да откажу полетања и слетања због забринутости за безбедност.

Сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући "Делту", "Јунајтид" и "Американ ерлајнс" обустављени су, а заустављен је и ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Немачке, Берлину док су и сви аеродроми у Шпанији пријавили "инциденте" због техничких проблема.

Колапс није био ограничен само на авиокомпаније, већ су погођене и неке банке, хитне службе, емитери и финансијске институције.

Глобалним сајбер прекидом погођен је и амстердамски аеродром Шипол, рекао је портпарол аеодрома који наводи да то утиче на летове од и ка аеродрому, преноси Ројтерс.

Данашњи глобални технички проблем у интернет комуникацији погодио је и Хрватску контролу лета, изјавио је хрватски министар саобраћаја Олег Бутковић.

"Контрола лета има тешкоће, оперативно све ради, али административни програм је у квару. Није сајбер напад у питању, видећемо кад ће се то решити. Није доведено у питање функционирање контроле ваздушног саобраћаја", рекао је Бутковић новинарима.

Низ аустралијских компанија, банака, медија и авиокомпанија пријавило је да су изложени масовном сајбер нападу. И водећа британска железничка компанија упозорила је путнике да очекују сметње због "широко распрострањених ИТ проблема", док "Скај њуз" из истог разлога не емитује програм.

Летови су отказани на аеродрому у Сиднеју, у супермаркетима је настала хаотична ситуација, а програми ТВ мрежа су поремећени због пада компјутерских система и графике.

Аустралијска надзорна агенција за кибернетичку сигурност саопштила је да нема информација које би упућивале да је реч о хакерском нападу.

"Наше тренутне информације говоре да се овај прекид односи на технички проблем са софтверском платформом треће стране коју користе погођене фирме", навела је аустралијска агенција.

И програм телевизије Н1 од јутрос се емитује уз велике техничке проблеме узроковане антивирусним програмом који утиче на рад рачунара на глобалном нивоу, како је саопштено из ове медијске куће.

"Наши репортери јављаће се са лица места и извештавати о најважнијим догађајима уз лимитиране техничке услове. Молимо гледаоце да имају разумевање што програм Н1, до отклањања техничких проблема, неће бити у потпуности функционалан", додаје се у саопштењу.

Америчка држава Аљаска саопштила је да су погођене њене службе за хитне случајеве, а такође постоје извештаји о утицају на Лондонску берзу.

Компанија за сајбер безбедност "Краудстрајк" саопштила је, поводом навода да је она кривац за глобалне проблеме у ИТ сектору забележене данас у читавом свету, да ради активно са клијентима погођеним дефектом који је откривен у једном апдејту за домаћина "виндоус".

"Линукс и Мак нису погођени овим дефектом. Није реч о безбедносном инциденту или сајбернападу", навели су из ове компаније, а преноси Би-Би-Си.

Додаје се да је проблем лоциран, изолован и да се ради на санацији, а корисници су упућени на портал за подршку ове фирме ради даљих информација.

Извршни директор компаније "Краудстрајк" Џорџ Курц извинио се због глобалног технолошког проблема који је данас пореметио рад компанија у неколико сектора и обећао да ће сарађивати са свим клијентима да врате операције на мрежу.

"Многи корисници поново покрећу систем и биће оперативан. Могло би да прође неко време за системе који се неће аутоматски опоравити", рекао је он за Ен-Би-Си њуз.

Истакао је, ипак, да ће компанија осигурати да се сваки клијент врати на мрежу, преноси Ројтерс.

"Крадустрајк" има скоро 24.000 клијената, што указује на то да ће решавање потешкоћа бити захтевно и сложено.

Сваки од тих купаца је сам по себи огромна организација, тако да је тешко проценити број појединачних рачунара који су погођени, наводи Би-Би-Си.

Мајкрософт је саопштио да предузима "акције на ублажавању" проблема које су пријавили корисници, а због кога је у компанијама и банкама широм света дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Компанија истражује питања у вези са пружањем клауд услуга у САД, као и проблем који је утицао на неколико њихових апликација и услуга, наведено је у саопштењу, а преноси Би-Би-Си.

У службеном саопштењу о услузи Мајкрософт 365 објављеној раније на платформи Икс пише да се истражује проблем који утиче на могућност корисника да приступе разним апликацијама и услугама Мајкрософт 365.

Српска авио-компанија "Ер Србија" је саопштила да су данас могућа већа одступања од планираног рада летења у путничком авио-саобраћају због глобалних проблема са софтвером који су се одразили на рад појединих аеродрома до којих компанија саобраћа. 

image