Свет

Узбуњивачи из Тајне службе: Имали смо мањак особља на Трамповом скупу због НАТО самита

Републиканац Џим Џордан затражио је од ФБИ одговоре на питања о безбедносним проценама уочи Трамповог скупа у Пенсилванији где је на њега извршен атентат
Узбуњивачи из Тајне службе: Имали смо мањак особља на Трамповом скупу због НАТО самита© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Председавајући Комитета за правосуђе Представничког дома Џим Џордан затражио је од директора ФБИ Кристофера Вреја да одговори на бројна питања у вези са безбедносним пропустима који су довели до атентата на бившег председника Доналда Трампа након што је саслушао неколико узбуњивача из Тајне службе Сједињених Држава (УССС).

"Дејли колер" добио је копију писма Вреју у којем Џордан помиње да су узбуњивачи указали комитету да су имали ограничене ресурсе за покривање Трамповог митинга због самита НАТО у Вашингтону, као и предизборног скупа прве даме Џил Бајден у Питсбургу, Пенсилванија. 

"Узбуњивачи су открили комитету да је Тајна служба имала два брифинга у вези са предизборним скупом од 13. јула са надлежнима из Западне Пенсилваније и другим заинтересованим странама, како би разговарали о предстојећим, неповезаним посетама председника Трампа и прве даме Џил Бајден. Главни специјални агент УССС Тим Бурк је наводно рекао партнерима за спровођење закона да је УССС те недеље имао ограничене ресурсе јер је агенција покривала самит НАТО-а у Вашингтону, особље ФБИ је било присутно на тим брифинзима. Иако Комитет признаје да је ФБИ једна од многих агенција, он је водећи федерални истражни орган и кључни извор обавештајних података о потенцијалним претњама за посебне догађаје у његовој зони одговорности", пише Џордан у писму.

Комитет има неколико питања о неуспесима који су довели до атентата на бившег председника, првог у више од четрдесет година, као и о способности ФБИ да спроведе брзу, транспарентну и темељну истрагу након недавних скандала, навео је Џордан у писму. 

Он је поставио 12 питања за ФБИ, између осталог колико је њихових службеника ангажовано у истрази, колико је времена прошло од уочавања могућег нападача до атентата, да ли су разговарали са полицајцем који је видео нападача, да ли се истражују пропусти у обезбеђењу.

Џордан је, такође, затражио од ФБИ све документе и извештаје везане за припреме и безбедносне процене уочи скупа, као и оне након атентата.

image