Свет

Зеленски: Украјина не може да изгубљене територије врати борбом – узда се у дипломатију

Иако му је председнички мандат истекао, Зеленски је рекао да има у плану да се повуче са места председника али да се то неће догодити док се сукоб не оконча
Зеленски: Украјина не може да изгубљене територије врати борбом – узда се у дипломатијуGetty © Juan Medina - Pool

Украјина неће моћи да изгубљене територије врати борбом на фронту, али дипломатија може да помогне, оценио је Владимир Зеленски у интервјуу за Би-Би-Си.

Није потребно силом извојевати те територије, навео је Зеленски уз напомену да цео свет може да изврши притисак на Русију како би је "убедио да седне и размисли о окончању рата".

Што Русија буде била слабија на бојном пољу, то ће Украјина у преговорима имати јачу позицију, оценио је Зленски.

Зеленски, коме је председнички мандат истекао у мају ове године јер у земљи нису одржани избори, каже ће се повући са места председника, али "не док се рат не заврши".

Са друге стране, Москва је више пута истакла да би препрека за будуће преговоре могла да буде чињеница да Владимир Зеленски више није председник Украјине јер украјински Устав не подразумева да председнички мандат траје дуже од пет година ни под којим условима.

Такође, изгледа да је Зеленски заборавио да Русију нико не мора да наговара на преговоре јер их никада није ни одбила, као и да је Кијев тај који је законом забранио преговоре са руском страном.

Што се тиче враћања територија, руски председник Владимир Путин је средином јуна истакао да је за прекид ватре и почетак преговора потребно да Украјина, између осталог, призна "реалност на терену" – тј. да се Крим, ЛНР, ДНР, Запорошка и Херсонска област признају као део Руске Федерације.

image