Сијарто поткачио Бореља: Он је доказ да и од горег може горе, покушај да поткопа Мађарску за жаљење

Петер Сијарто је рекао да није добио писмо од Бореља у коме га позива на седницу Савета за спољне послове 28. и 29. августа

Маневрисање високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да "поткопа" планиране програме мађарског председавања ЕУ је "за жаљење", изјавио је данас у Будимпешти мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Одговарајући на питања новинара, Сијарто је рекао да није добио писмо од Бореља у коме га позива на седницу Савета за спољне послове 28. и 29. августа, што се дешава у исто време када је мађарско председништво већ заказало неформални састанак у Будимпешти, пренео је МТИ.

"Чуо сам да је високи представник покушао да изведе неки маневар", казао је Сијарто.

Он је истакао да није изненађен и да је пратио каријеру високог представника у последњих пет година, које су биле један од најнеуспешнијих периода европске спољне политике.

Сијарто је рекао да ЕУ данас има "много веће проблеме" које треба да решава, оценивши да је "више жалосно, него нечувено" што је то био главни приоритет шефова спољне политике када се на континенту дешава рат, а конкурентност и тежина европског блока у спољној политици је "примила драматичан ударац".

"Срећом, Жозеп Борељ ускоро напушта своју функцију и то би могло да пружи наду да се пад значаја Европске уније у спољној политици може зауставити", нагласио је Сијарто.

Сијарто је навео да је током 10 година као министар спољних послова радио са три висока спољнополитичка представника ЕУ и сваки пут када би им истекао мандат, био је, како је рекао, сигуран да не може горе и увек је грешио.