Свет

Убијена бивша посланица Врховне Раде

Према информацијама медија, Ирина Фарион је упуцана у слепоочницу. Напад се десио у Масариковој улици, а нападач је носио рукавице
Убијена бивша посланица Врховне Радеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Anastasiia Smolienko

Непозната особа у Лавову пуцала је на бившу посланицу Врховне раде Украјине Ирину Фарион. Како јављају украјински медији, преминула је у болници у Лавову, преносе "РИА Новости".

Према информацијама медија, она је упуцана у слепоочницу. Напад се десио у Масариковој улици, а нападач је носио рукавице. Хитац је испаљен из оружја које је било без пригушивача.

Фарионова је позната по својим провокативним и националистичким изјавама. Раније је позивала да се "ударе по зубима" грађани који говоре руским језиком и називала их је заосталим издајницима и највећим проблемом.

Фарионова је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

"Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља", говорила је Фарион, напомињући да "војници који не говоре украјинци могу да се називају Русима".

Након тога, студенти "Лавовске политехнике", Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине, СБУ, саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

image