Свет

Ђорђа Мелони не прашта: Због "мале жене" казна 5.000 евра

Адвокат премијерке каже да ће 5.000 евра бити уплаћено у добротворне сврхе ако пресуда против Кортезе буде потврђена и новац буде исплаћен
Ђорђа Мелони не прашта: Због "мале жене" казна 5.000 евраGetty © Simona Granati - Corbis/Corbis

Суд у Милану донео је пресуду по којој је новинарка дужна да премијерки Италије Ђорђи Мелони плати 5.000 евра на име одштете јер је исмевала њену висину у објавама на друштвеним мрежама.

У пресуди донетој у среду а коју данас преноси Асошијетед прес, за две објаве новинарке Ђулије Кортезе суд је проценио да се могу изједначити са "срамоћењем по телесној основи". Њој је за овај чин запрећено и додатном казном од 1.200 евра, која је изречена условно.

У октобру 2021. године, док је Мелони још била у опозицији, Кортезе је објавила дигитално измењену фотографију на друштвеној мрежи Икс, приказујући ову политичарку како стоји испред полице са књигама, са сликом фашистичког диктатора Бенита Мусолинија у позадини.

Мелони је реаговала преко Фејсбука изјавом да лажна фотографија има "уникатну тежину" и најавила тужбу.

На то је реаговала Кортезе, описавши Мелони као "малу жену" а у одвојеној објави је написала.

"Не плашим те се, Ђорђа Мелони. Напослетку, имаш само 1,2 метра висине. Чак и не могу да те видим".

Италијански медији пишу да је њена права висина између 1,58 и 1,63 метра, али се сама Мелони никада о томе није званично изјашњавала.

Кортезе је на пресуду реаговала синоћ изјавом да италијанска влада има "озбиљан проблем са слободом изражавања и новинарским неслагањем" и рекла је да разматра улагање жалбе.

Адвокат премијерке каже да ће 5.000 евра бити уплаћено у добротворне сврхе ако пресуда против Кортезе буде потврђена и новац буде исплаћен.

image