Свет

Џефри Сакс: САД нису у стању да се такмиче с Кином и Русијом и то представља претњу

Завршна декларација јубиларног НАТО самита у Вашингтону не изражава никакав интерес за склапање мира у Украјини путем преговора, оцењује амерички економиста и саветник у Уједињеним нацијама
Џефри Сакс: САД нису у стању да се такмиче с Кином и Русијом и то представља претњуGetty © Mehmet Emin Menguarslan/Anadolu

Јубиларни 75. НАТО самит у Вашингтону потврдио је да америчке елите не желе да се растану од идеологије неоконзервативизма, упркос све очигледнијој кризи у САД, оценио је амерички економиста и саветник у Уједињеним нацијама Џефри Сакс.

Како је истакао, Сједињене Државе нису у стању да се такмиче с Кином и Русијом и то представља претњу, стога позива на "крај неоконзервативности и повратак дипломатији".

"Од раних 1990-их, експанзионизам је завладао у доктрини спољне политике САД. Распад Совјетског Савеза у децембру 1991. уверио је групу америчких идеолога ентузијаста, који су постали познати као неоконзервативци, да Сједињене Државе сада треба да владају светом као неоспорна и једина суперсила", наводи Џефри Сакс у чланку за немачки магазин "Овертон", анализирајући завршну декларацију самита.

Сакс је нагласио да су након тога сви амерички председници – Клинтон, Буш, Обама, Трамп, Бајден – следили ту идеологију и увукли Америку у "бескрајни рат".

Према његовим речима, завршна декларација јубиларног НАТО самита у Вашингтону потврђује "милитаризацију напредних технологија" и континуирани развој, као и територијално ширење одбрамбеног ракетног система "Аегис".

Осим тога, како додаје, изјава НАТО-а "не изражава никакав интерес за склапање мира у Украјини путем преговора".

"Русија никада неће прихватити да је Украјина ушла у неповратни пут ка пуној евроатлантској интеграцији, укључујући чланство у НАТО-у. Стога, државни удар у Украјини, који су организовали Американци, представља јасну претњу руским интересима", указао је Сакс.

Сакс наводи да је огорчен што Сједињене Државе верују да Русија нема право гласа у ширењу НАТО-а и напомиње да сама Америка "никада не би дозволила Русији или Кини да изграде војну базу на граници САД, на пример, у Мексику".

"Жеља САД за хегемонијом је сада потпуно заблуда. Уласком у сукоб с Русијом и Кином, Сједињене Државе су стекле противнике који су способни да се такмиче са Сједињеним Државама на бојном пољу, у размештању нуклеарног оружја и у производњи и употреби напредних технологија, док Кина посебно надмашује САД у економским могућностима и технологији", прецизирао је Сакс.

Према његовим речима, продуктивност Кине је сада толика да се САД жале на кинески "превелики капацитет", те да је "тужно и забрињавајуће што изјава НАТО-а понавља заблуде неоконзервативаца".

"Уколико желе мир и безбедност, Сједињене Државе морају одмах да напусте своју неоконзервативну жељу за хегемонијом у корист дипломатије и мирне коегзистенције. Међутим, НАТО је у својој изјави учинио управо супротно", закључио је Сакс.

image