Свет

Проблеми украјинског енергетског сектора: Уништено око 50 одсто производних капацитета

Због губитка великог дела електрана Кијев је принуђен да увози струју из европских држава
Проблеми украјинског енергетског сектора: Уништено око 50 одсто производних капацитетаGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Украјина се суочава са значајним проблемима због уништавања енергетске инфраструктуре и долази у ситуацију која представља "огромно оптерећење за становништво" и "до зиме ће постати још гора", преноси "Берлинер цајтунг".

"Уништење електроенергетске инфраструктуре има утицаја на све области: индустрију, трговину, грејање, снабдевање гасом и водом. Ситуација ће бити све критичнија, посебно како се буде приближавала зима", пише немачки лист.

Како се наводи, упркос томе Запад и даље не пружа Кијеву довољну и ефикасну подршку.

"Украјини је дозвољено да напада циљеве у Русији само у ограниченој мери, а такође није у стању да мобилише довољно људи и пошаље их на фронт. У овој ситуацији Украјина иде ка наметнутом миру и крају своје слободе", сматра аутор текста.

Подсећања ради, Украјина је у последњих неколико месеци изгубила око 50 одсто (више од 9,2 гигавата) капацитета за производњу електричне енергије, а уништено је око 80 одсто термоелектрана и трећина хидроелектрана. 

Због тога украјинске власти пооштравају распоред нестанка струје, који може да траје 8-12 сати дневно или више, а прибегавају и хитном снабдевању из европских земаља. Према информацијама из листа "Украјинска правда", земља је у јуну увезла више струје него током целе 2023. године.

Истовремено, како је приметила заменица шефа украјинског министарства енергетике Светлана Гринчук, у садашњим условима чак ни повећани обим увоза неће моћи да покрије све енергетске потребе.

image