Француски медији: Председнички блок преузео све водеће функције у Народној скупштини

Међу осам одбора, само два на челу имају представнике левице, за председника финансијског одбора поново је изабран Ерик Кокерел из левичарског Новог народног фронта, док је на чело одбора за културу и образовање дошла Фатија Келуа Аши из Социјалистичке партије

Представници десничарске странке Национално окупљање, која је постала трећа највећа партија у новом сазиву Народне скупштине (доњи дом парламента), неће бити на челу ниједног скупштинског одбора.

Истовремено, већина руководећих позиција је распоређена међу представницима председничког блока, пренео је ТВ канал "ЛЦИ".

Тако међу осам одбора, само два предводe представници левице: за председника финансијског одбора поново је изабран Ерик Кокерел из левичарског Новог народног фронта, док је на чело одбора за културу и образовање дошла Фатија Келуа Аши из Социјалистичке партије.

Сам Кокерел је након избора рекао новинарима да је спреман да поднесе оставку ако председник не именује представника левичарске коалиције Нови народни фронт за премијера.

Преосталих шест одбора преузели су представници партија из председничког блока "Заједно за Републику": Жан Ноел Баро ће бити на челу одбора за међународне послове, Жан-Мишел Жак – Одбора за националну одбрану и оружане снаге, Антоан Арманд - Одбора за економска питања, Пол Кристоф - Одбора за социјална питања, Сандрин Ле Фер - Одбора за одрживи развој и регионално планирање, Флорент Будје - Одбора за законодавна питања.

Председник Републиканске партије Ерик Шиоти, који је подржао савез Национално окпљање Жордана Барделе и Марин ле Пен, назвао је тренутну ситуацију "демократском блокадом", током које су кључне функције подељене међу кандидатима председничког блока.

Према његовим речима, на овај начин је "искључена заступљеност 11 милиона Француза", који су гласали за посланике Националног окупљања и републиканце, који су на парламентарним изборима подржали савез са овом десничарском странком.