Свет

Лула: Бразил разматра могућност придруживања кинеској иницијативи Појас и пут

Ово је први пут да је бразилска влада отворено најавила могућност придруживања кинеској иницијативи
Лула: Бразил разматра могућност придруживања кинеској иницијативи Појас и путGetty © Ton Molina/NurPhoto

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је да његова администрација разматра "предлог за придруживање" иницијативи Појас и пут, главном кинеском инфраструктурном и инвестиционом пројекту, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Како се наводи, Лула је изразио отвореност за приступање иницијативи све док то, како је навео, "доноси опипљиве резултате".

"Пошто Кина жели да разговара о Новом путу свиле (претходни назив иницијативе), мораћемо да припремимо предлог за процену шта добијамо, које су користи за Бразил ако учествујемо у овој ствари?", рекао је он.

Ово је први пут да је бразилска влада отворено најавила могућност придруживања кинеској иницијативи, упркос томе што је Кина у прошлости упутила неколико позива, наводи лист.

Бразил није био вољан да се придружи трговинској и инфраструктурној мрежи са Кином и једна је од три јужноамеричке земље које не учествују у овом пројекту, заједно са Колумбијом и Парагвајем.

Бразил и Кина ове године обележавају 50 година билатералних односа, а очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг присуствовати самиту Г20 у Рио де Жанеиру у новембру.

Лула је у четвртак изјавио да ће бити гост на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ), који се одржава у новембру у Перуу, наводи кинески лист.

image