Свет

САД, Велика Британија и Израел напале Јемен: Хути најављују одговор

Портпарол Хута Мохамед Абдулсалам је рекао да напади имају за циљ "да повећају патњу народа и да изврше притисак на Јемен да престане да подржава Газу"
САД, Велика Британија и Израел напале Јемен: Хути најављују одговорGetty © Mohammed Hamoud/Anadolu

Израел је извео ваздушне нападе на складишта нафте у лучком граду Ходејди у западном Јемену, саопштило је Министарство здравља владе Ансар Алах (Хути).

Како јављају РИА Новости, Хути кажу да израелски ваздушни напади на Ходејду неће остати без одговора.

Раније је извор за РИА Новости рекао да су САД и Велика Британија извеле пет ваздушних удара на положаје Хута у Ходејди. Извор је додао да су ваздушни напади изазвали велики пожар на резервоарима горива у луци Ходејда.

"Као резултат ваздушних напада израелског непријатеља на складишта нафте у луци Ходеидах, има мртвих и рањених", наводи се у саопштењу Министарства здравља Хута, а преноси ТВ канал Ал Масира који контролише покрет.

Да су израелске одбрамбене снаге напале су мете у близини лучког града Ходејде у западном Јемену, јавио је и Телеграм канал ИДФ.

"Пре извесног времена, борбени авиони су извршили нападе на војна постројења Хутија у близини луке Ходејда у Јемену као одговор на стотине напада на Израел последњих месеци", наводи се у посту.

Портпарол Хута Мохамед Абдулсалам написао је на Иксу да је Јемен био подвргнут "очигледној израелској агресији" која је била усмерена на складишта горива и електрану.

Он је рекао да напади имају за циљ "да повећају патњу народа и да изврше притисак на Јемен да престане да подржава Газу".

Абдулсалам је казао да ће напади само учинити народ Јемена и његове оружане снаге одлучнијима да подрже Газу.

У извештају се наводи да је у луци избио велики пожар и да је велики број потрошача остао без електричне енергије.

Здравствени званичници у Јемену саопштили су да је у нападима погинуло више људи и да су многи повређени, али ни они нису изнели детаље.

image