Свет

Шта амерички Срби очекују од Трампа: Ово су државе у којима могу да му "помогну"

Цео свет гори под Бајденовом администрацијом, а Трамп није започео ни један рат, био је врло заинтересован за сарадњу са свим партнерима и земљама света, посебно са Србијом, рекла је проф. др Олга Раваси
Шта амерички Срби очекују од Трампа: Ово су државе у којима могу да му "помогну"© Tanjug/AP/Gene J. Puskar

Српско расејање се управо налази у државама које могу да буду одлучујући тас на ваги у корист бившег председника САД Доналда Трампа, а то су превасходно Аризона, Висконсин, Мичиген, Пенсилванија, Охајо, каже за РТ Балкан проф. др Олга Раваси, политички стратег и оснивач организације "Срби за Трампа".

"У свим тим 'клизним' државама које заиста могу да одлуче изборе има српског расејања понајвише", објаснила је Раваси.

Како је истакла, према њиховим проценама и подацима којима располажу чак и 2016. године српско расејање одлучило је у одређеним дистриктима.

"Срби су знали шта могу да очекују од Хилари Клинтон а са друге стране, наравно, нису знали колико ће Доналд Трамп и како утицати на развој геополитичке ситуације. Али су дефинитивно гласали за њега инстинктивно у том тренутку, што се, наравно, показало да је то био одличан избор", оцењује Раваси.

О очекивању америчких Срба од Трампа

Раваси истиче да је почетак њене комуникације са кампањом, која траје још од 2015-2016, био врло отворен и да је таксативно наведено шта су српском расејању питања од интереса, пре свега као Американцима, јер су сви они, како наглашава, Американци.

"И водимо се управо том унутрашњом политиком која свима нама много значи. То је побољшање економије, смањење пореза, контролисана имиграција, затварање граница, повратак наше индустрије у САД из других делова света. Наравно и најважније је спољна политика за коју се наши људи јако, јако интересују и ту су била питања наравно везана за проблем КиМ, Републике Српске, па и питања Срба у Црној Гори и СПЦ", истакла је.

"Они знају шта је нама у интересу, у смислу унутрашње политике, јер ми као неко српско расејање, али превасходно Американци нисмо некакав посебан ентитет већ нас се заиста тичу ствари које се тичу свих Американаца, а то је наравно да се заштите национални интереси САД, без да се ратује на свим странама света. То је управо оно што председник Трамп заговара (Америка на првом месту). То значи да ниједна друга земља не треба да буде приоритет осим САД и њених грађана који сада пролазе заиста тешке тренутке", наглашава.

Како каже, постоје велики проблеми са економијом, са ценама које су отишле јако високо...

"Цео свет гори под Бајденовом администрацијом, а Трамп није започео ни један рат, био је врло заинтересован за сарадњу са свим партнерима, и земљама света, посебно са Србијом као најјачом земљом региона, а ослањали су се на ту историјску и савезничку причу коју ми имамо из Првог и Другог светског рата, тако да је то нешто што је нама у интересу", наглашава.

Каже да су покренули још једну иницијативу кроз НВО, а то је Хришћанска православна коалиција која би онда уз Србе обухватила и све православне вернике и народе који су у САД у расејању што значи и Грке, Украјинце, Бугаре, Македонце, Русе, као и све остале, који у суштини деле врло сличне интересе, осећају се и јесу Американци, али су православци.

"Управо кроз тај дух православља имају одређене заједничке интересе. Православље је најбрже растућа хришћанска деноминација у Америци. Просечни, обични Американци су у православљу препознали нешто врло светло и интересантно", истиче.

На питање, могу ли амерички Срби да помогну у односима двеју земаља, Раваси одговара потврдно и каже да су то показали почевши од 2016. године, па до 2020.

"Односи између Србије и Америке су се заиста побољшали, говорило се о економији, нема више уцена, притисака, нема претњи и то је управо то што Трамп заговара", наглашава.

Како каже, Трамп као национални суверениста схвата да САД пре свега мора и има право да заштити своје националне интересе, а са друге стране разуме да и друге земље имају потпуно право да штите и своје интересе.

"Тако да он то разуме и цела његова администрација је има много више разумевања и за Србију и за нашу заједничку историју", рекла је Раваси.

"Када Трамп постане поново председник трудићемо се да наставимо ту сарадњу да је проширимо и да она у ствари буде у националном интересу Америке превасходно да има јаког савезника на Балкану, а то је свакако Србија", закључила је.

Подсетимо, Американци српског порекла из Милвокија и околине организовали су скуп подршке "Срби за Трампа 2024" у среду, 17. јула, током четвородневне конвенције Републиканске партије.

image