Шта ако Бајден одустане од председничке трке: Ово су могући сценарији

Из Бајденове кампање је поручено да он остаје у трци

"Глас Америке" објавио је могуће сценарије уколико демократски кандидат одустане од председничке трке, с обзиром да све више великих донатора има дилему да ли да настави да финансира кампању Џозефа Бајдена, а такође, јер расте број демократа који позивају актуелног председника да повуче своју кандидатуру.

Један од сценарија би био да Бајден, на Националној демократској конвенцији крајем августа у Чикагу, подржи алтернативног кандидата и да од делегата тражи да гласове које су наменили њему преусмере на другог. Скоро свих 3.896 делегата своје гласове је наменило Бајдену.

Прва у реду да наследи председника је његова потпредседница Камала Харис.

"Тај избор би имао смисла и финансијски, јер правила налажу да Харисова може да потроши новац из кампање намењене Бајдену, а средства износе око 91 милион долара, према последњем извештају из јуна", пише "Глас Америке".

Други сценарио је да странка може да одржи отворену конвенцију и одабере неког од кандидата - међу којима су и гувернер Калифорније Гевин Њусом, гувернер Пенсилваније Џош Шапиро или гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Тај сценарио, истиче "Глас Америке", био би "турбулентан процес који би изазвао поделе".

"Номиновање неког другог уместо Камале Харис разбеснело би црнкиње - које су један од кључних стубова подршке демократама", наведено је.

Уколико би Бајден одступио, демократе би брзо морале да одлуче ко ће га заменити и ко може да добије изборе, рекао је за "Глас Америке" Лари Сабато из Центра за политику Универзитета Вирџиније.

И то мора да буде иста особа. А питање је да ли могу то да изведу у наредних месец дана", напомиње Сабато.

Демократе морају да одлуче и ко би био кандидат за потпредседника - што опет може да изазове поделе у странци.

Бајден је тренутно у изолацији, јер се лечи од коронавируса.