Свет

Напад на Јемен: Нетанјаху тврди да је гађана лука за пријем оружја, Гутереш позива на уздржаност

У нападу на луку Ходејду учествовало је најмање 12 авиона израелског ратног ваздухопловства
Напад на Јемен: Нетанјаху тврди да је гађана лука за пријем оружја, Гутереш позива на уздржаностGetty © Israeli Prime Minister's Office / Handout /Anadolu

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је лука Ходејда, коју су синоћ напали израелски борбени авиони, у Јемену коришћена као тачка пријема иранског оружја намењеног за јеменски милитантни покрет Хута.

Нетанјаху је рекао да је напад, око 1.800 километара од израелских граница, подсетник непријатељу да не постоји место које Израел не може да досегне, преноси Ројтерс.

Истовремено, како је изјавио војни портпарол Хута Јахја Саре, Хути неће оклевати да нападну "виталне мете" у Израелу, након израелских напада на луку Ходејду у Јемену, а Врховни политички савет овог покрета саопштио је да ће "ефикасно одговорити" на израелске ваздушне нападе.

Огласио се и шеф израелске дипломатије Израел Кац, који је навео да Министарство спољних послова Израела спроводи теренски рад са многим земљама и међународним организацијама о важности борбе јеврејске државе против јеменског шиитског покрета Ансар Алах (Хута).

"Израелско министарство спољних послова ради са земљама и организацијама широм света како би истакло важност и неопходност израелске акције против Хута у Јемену и указало на директну одговорност Ирана за агресију терористичке групе на Израел и међународне бродске саобраћајнице", написао је Кац на Иксу.

Он је истакао да се акција против Ирана "мора зауставити сада пре него што постане превише".

Израелска војска је претходно саопштила да је погодила неколико циљева Хута у западном делу Јемена, након напада дроном на Тел Авив претходног дана, преноси АП.

Наводи се да је у нападу на луку Ходејду учествовало најмање 12 авиона израелског ратног ваздухопловства, укључујући стелт авионе Ф-35, Ф-15, извиђачке и авионе за допуну горива због удаљености циља од Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је забринутост због израелског ваздушног напада на јеменски град Ходејду и позвао стране на максималну уздржаност, саопштила је његова канцеларија.

У међувремену Хути су саопштили да су, употребом балистичких ракета и беспилотних летелица, извршили напад на Еилат на југу Израела, као и на амерички брод "Пумба" у Црвеном мору.

Према последњим информацијама, у нападу израелске авијације погинуло је најмање троје људи, док је више од 80 рањено, јавила је телевизија "Масирах", позивајући се на Министарство здравља Хута.

image